Kolotočáři a regulační poplatky

28. 4. 2010

Blíží se volby a estrádní skupina J.P. & Přátelé již brzy spustí svou show za 300 milionů korun. Kromě oblíbených hitů typu „Chci vládnout non-stop" jistě uslyší návštěvníci z pouťových tlampačů i věčný (a vděčný) evergreen o rušení regulačních poplatků ve zdravotnictví a třeba i plamennou výzvu principála „A co na to vy, pánové z TOP 09 ?" Mimochodem, často si kladu otázku, proč pan Paroubek, když takto ironicky oslovuje své názorové oponenty, vynechává dámy, totiž je-li to projev jakéhosi gentlemanství nebo naopak genderové diskriminace, ale budiž, do sexy mozku těžko dohlédneš.


Regulační poplatky v době svého vzniku představovaly prakticky jedinou možnost jak přibrzdit nebezpečně se roztáčející kolotoč bezbřehých výdajů na zdravotní péči a s tím rychle rostoucí dluhy zdravotních pojišťoven. Byla to tedy obrazně řečeno jakási první a neodkladná pomoc při zástavě krvácení zdravotnického systému, která bezpochyby pomohla zabránit jeho kolapsu. Bohužel nebylo nikdy dostatečně jasně veřejnosti sděleno, že se jedná právě jen o toto a účelem je pouze vytvořit podmínky pro nastartování skutečné reformy. Lidé pak podlehli dojmu, že právě tohle (zavedení poplatků) je ta Julínkova reforma zdravotnictví a i když se ministr Julínek pokoušel opakovaně uvést věci na pravou míru, nebyl zřejmě dost přesvědčivý, což ukázaly poslední krajské volby. Vznikl tedy dojem, že regulační poplatky zde budou navždy respektive potud (upřesněno Lidovým domem), dokud zde bude vládnout pravostředová vláda. K negativnímu postoji části veřejnosti přispělo samozřejmě i to, že ne vždy byly poplatky nastaveny tak, aby plnily pouze regulační funkci a nestaly se jen jakýmsi vítaným příspěvkem poskytovatelům zdravotní péče. Nyní ale již uplynula dostatečně dlouhá doba na analýzu přednosti i chyb tohoto systému. Určitě by se dala konkrétní aplikace regulačních poplatků nastavit tu a tam citlivěji. To by ale již mělo být úkolem zdravotních pojišťoven a zástupců poskytovatelů resp. profesních komor a nikoli politiků. Svůj prvotní účel však regulační poplatky nepochybně splnily a nadále plní.

Zásadními úkoly zdravotnické politiky pro příští období by tedy mělo být samozřejmě stanovení rozsahu standardní péče hrazené z veřejného zdravotního pojištění (také věčný evergreen, který ale zatím nikdo nenapsal) a vytvoření legislativního rámce pro skutečnou konkurenci zdravotních pojišťoven. To druhé ovšem za existence nezávislého kontrolního orgánu, aby se neopakovala situace z 90-tých let, kdy zdravotní pojišťovny krachovaly kvůli nereálným pojistným plánům. Druhou variantou je i jedna všeobecná zdravotní pojišťovna a další pojišťovny pro individuální připojištění na nehrazenou zdravotní péči. Tímto by ale úloha státu v této oblasti měla končit. Dohadovací řízení o úhradách péče už by v tomto konkurenčním prostředí mělo být výhradně záležitostí pojišťoven a poskytovatelů a to bez ministerských úhradových vyhlášek.
Jakmile se toto podaří, mohou regulační poplatky skončit nenávratně (doufejme) v propadlišti dějin českého zdravotnictví a zbude jen smutné memento, že voličský hlas je v této zemi k mání již od 30. -Kč., protože pro skutečnou reformu zdravotnického systému neudělal ten správný oranžový tým za 8 let svých vlád zhola nic.

A co tedy na to my, pánové a dámy z TOP 09? Pokud se nám dostane po volbách té cti podílet se na službě občanům tohoto státu, nasaďme urychleně našemu pacientovi -zdravotnickému systému- zásadní a účinnou terapii na jeho neduhy, zatím jsme totiž zastavili jen to krvácení...

A pokud to dopadne jinak a většina voličů podlehne opět lákání pouťových vyvolavačů svézt se zadarmo na kolotoči, který nemá brzdu ? Snad tu ještě zbude pár zdravotnických zařízení, kde nám ošetří naše šrámy, až kolotoč havaruje....a utěšit se můžeme jen tím, že to bude úplně zadarmo....

Bohužel, je dost těch, kteří musí nejdříve padnout na hlavu, aby se jim v ní rozsvítilo... Pokusme se ale udělat maximum pro to, aby se těm, kteří se chystají znovu nasednout na oranžový kolotoč slibů a podbízení, rozsvítilo v hlavách již teď a uvědomili si, co za těch svých 30 stříbrných prodávají. Prevence je vždy účinnější a hlavně levnější.

 

za komisi pro sociální oblast a zdravotnictví TOP 09 v Praze

MUDr. Otto Schwarz
TOP 09 Praha 2
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme