K výročí Karla IV. budou velké oslavy i v hlavním městě Praze

20. 5. 2015

      Radní pro kulturu na pražském magistrátu Jan Wolf (Trojkoalice) představil minulý týden první plány k oslavám spojeným s výročím 700 let od narození panovníka Karla IV. Podle něj by měla akce oslovit nejen návštěvníky muzeí, ale především širokou veřejnost. Přišel proto s nápadem vytvořit k této příležitosti rockovou hymnu. Kvůli tomu měl pak oslovit zpěváka s kontroverzní minulostí Daniela Landu.

            Koaliční partneři na magistrátu z řad sociální demokracie ho ale kvůli tomuto plánu ostře kritizují.„Skutečnost,že zástupci hlavního města Prahy měli zadat bez vědomí rady vytvoření jakési „hymny“ k 700. výročí narození Karla IV. zpěváku Danielu Landovi, považuje pražská ČSSD a já osobně za skandální, nepochopitelné a v plném rozsahu se od takovéto aktivity distancujeme,“ prohlásil náměstek primátorky Petr Dolínek (ČSSD).

            Radního Wolfa navíc vyzval, aby okamžitě ukončil spolupráci se zpěvákem a kolegům v radě předložil celý koncept oslav.

            Sám radní pro kulturu ale pochybení odmítá. „Nikdy nebylo řečeno, že bychom s Danielem Landou spolupracovali, jen mě přivedl na tuto myšlenku,“ hájí se Jan Wolf. Podle něj se se zpěvákem potkal 9. května na Vyšehradě během kulturní akce Má vlast cestami proměn, kde o hymně mluvili.

            „Společně jsme se bavili a já jsem říkal, že připravujeme oslavy Karla IV. a pan Landa mi řekl, že má dvě skladby: jedna je na Karla IV. a druhá na jeho otce Jana Lucemburského. Řekl jsem mu, že je to zajímavý nápad a hodí se to do konceptu. Nemyslel jsem jeho skladbu, ale ten nápad mít obecnou znělku jako je například při mistrovství světa v hokeji,“ řekl Pražskému deníku radní Jan Wolf.

            Tvrdí, že o podobě oslav, které se mají uskutečnit příští rok, rozhodne konsilium, jehož předsedou je ředitel odboru památkové péče magistrátu Jiří Skalický a členy jsou zástupci z Akademie věd, Filozofické fakulty, Galerie nebo i Muzea hlavního města Prahy. „Bude záležet na nich, jestli budou mít stejný nápad, ale já o tom vůbec rozhodovat nebudu,“ říká o konsiliu pod vedením ředitele odboru památkové péče na magistrátu Jiřího Skalického radní pro kulturu Jan Wolf.

            „Je zhola nesmyslné vytvářet k oslavám Karla IV. hymnu a nevidím ani důvod, aby ji měl dělat zrovna Landa. Je tisíc důležitých věcí, které se dějí, a toto je úplně na okraji. Je to jedna z věcí, které strhávají pozornost stranou,“ uvedl zaTOP09 Václav Novotný.

            Hlavní město plánuje k výročí 700 let od narození Karla IV. velkolepé oslavy. Například chce už na podzim otevřít nové muzeum v domě U Zlatého prstenu v centru metropole, na jehož vybudování počítá s náklady kolem 15 milionů korun.

            Chystá i tematické představení v Divadle Spejbla a Hurvínka, které by mělo malým divákům přiblížit osobnost významného panovníka. Oslavy výročí připravuje také ministerstvo kultury, podle předběžného vládního návrhu je na ně vyčleněno 250 milionů korun.

 

Landova minulost

 

Daniel Landa je rockový zpěvák, skladatel, herec a automobilový závodník. V roce 1988 založil společně s hercem Davidem Matáskem kapelu Orlík, jež o dva roky později vydala první album pod názvem Oi! To ale bylo kvůli rasistickým textům veřejností přijato velmi rozporuplně. Druhou deskou byla Demise, po které se kapela rozešla. Landa se následně dal na sólovou dráhu. 

Berounský deník, 20.5.2015

Štítky
Osobnosti: Václav Novotný
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme