Jsou Věci veřejné novou a čistou stranou?

19. 5. 2010

Ne, opravdu nejsou. Působení VV na Praze 1 se dá popsat jen jako tichá koalice s ODS. Praha 1 určitě nepatří mezi radnice, které nemají problémy s korupcí. Ale byla do voleb slyšet od VV zásadní kritika na působení radnice? A nyní, když pomohli ODS sesadit starostu Hejmu, se staly VV součástí radniční koalice zcela otevřeně.

Proč si "občanské" hlídky VV neuklidí nejdříve ve svém "domě", kde mají "vlastnický podíl"? Vždyť stačí obyčejná kalkulačka a troška dobré vůle.

Magazín Prahy 1 stál z veřejných peněz v roce 2009 2,8 miliónů korun. V roce 2010 byl snížen početstran z 32 na 25 a rozpočet navýšen na 3 milióny korun. Oproti jiným Prahám jsou to menší částky, ale magazín Prahy 1 má náklad jen 35.000 výtisků a jen 11 čísel do roka. Když srovnáme náklady zveřejných rozpočtů vynaložené na časopisy např. s Prahou 8, tak jedna stránka magazínu Prahy 1 je o52% dražší než stránka magazínu Prahy 8, který nepatří k nejlevnějším! Dohled nad vydáváním radničního časopisu má podle mne určitě kulturní komise, kde působí místopředsedkyně Věcí veřejných ThDr. K.Klasnová. Proč si "občanské" hlídky VV místo reflexních vestiček nevezmou do ruky kalkulačky a nezačnou s nápravou tam, kde mají reálnou moc něco změnit - to jest na radnici Prahy 1? Odpověď je jednoduchá, je to víc práce a méně publicity.

TOP09 nejde tou jednoduchou cestou, kdy měsíc před volbami budou vytahovány všemi stranami korupční kauzy, které se jako po každých volbách časem ztratí. TOP09 nechce měřit svůj úspěch počtem odsouzených za korupci. Politici, kteří se na korupci podílejí nejsou hloupí, často zákon nepřekračují, a když ho překročí, nejsou proti nim důkazy. Jejich metody jsou minimálně neetické. Cesta TOP09 je cesta systémových řešení. Naším cílem je maximálně omezit prostor pro korupci tím, že dáme jasná pravidla a určíme jasnou odpovědnost. Tým TOP09 na takovýchto systémových pravidlech již pracuje a to v rozsahu, který nepokrývá žádná jiná politická strana.

 

za protikorupční komisi TOP 09 v Praze
Jakub Čáp
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme