Jiří Pospíšil převzal pro Prahu několik tisíc roušek darem

25. 3. 2020

Praha získala speciální antivirotické polomasky z nanovláken. Městu je věnovala soukromá firma, která se zaměřuje na jejich výrobu.

Česká firma BPD Partners vyvinula speciální antivirotické polomasky z nanovláken, které chrání před nákazou koronavirem. Celkem 2200 kusů těchto masek nyní poputuje do pražských organizací, které pečují o seniory či lidi s postižením. Společnost je totiž darovala hlavnímu městu. 

"Maska by měla vydržet 8 hodin. Není ale vhodná pro ty, kteří mají alergii na jód. Co se týká více užití, tak je to možné v případě, že vyndáme z masky filtr, " říká hlavní spoluautor polomoasek, Evžen Amler.

"První moment byl, že vznikla nebezpečná choroba a my chtěli pomoci. Naše společnost se angažuje ve startupových společnostech a shodou okolností startupová společnost Nanuncio disponuje materiálem a know-how, které je použitelné na ochranu proti viru. Takže to byla první myšlenka, když jsme viděli, že je nedostatek masek, " říká Miroslav Tvrzník, ředitel společnosti BPD Partners. 

"Je to velkorysý dar a hlavně předvídavá iniciativa, protože vývoj těch polomasek probíhal v době, kdy o žádné epidemii nebylo ani vidu ani slechu. Jsme rádi, protože můžeme polomskami vybavit nestátními a neziskovými organizacemi, " říká Jan Čižinský, předseda zastupitelského klubu Praha Sobě. 

"Jsem rád, že se potvrdila česká solidarita, kdy česká firma na naši prosbu darovala pražským neměstským sociálním službám několik tisíc takových roušek," říká Jiří Pospíšil, předseda zastupitelského klubu Spojené síly pro Prahu. 

Firma má v plánu věnovat Praze ještě dalších 1800 polomasek. Dále pak společnost plánuje i komerční prodej. Cena jedné masky činí 150 korun a filtr do ní vyjde na padesát korun. 

Zdroj: PrahaTV

Štítky
Osobnosti: Jiří Pospíšil
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme