Jiří Pospíšil na výboru pro evropské záležitosti podpořil navýšení dotací do škol

1. 3. 2019

Předseda výboru pro evropské záležitosti ZHMP Jiří Pospíšil na jednání výboru inicioval podporu opatření, s cílem zajištění lepšího čerpání dotací z Operačního programu Praha – pól růstu v oblasti. Mimo jiné je v současné době vyjednáván přesun finančních prostředků do oblasti školství o objemu až 300 mil. Kč.

„Nechybělo mnoho, aby Operační program na konci roku 2018 dostal korekci za pomalé čerpání. Díky velkému nasazení v závěru roku se však podařilo všem závazkům dostát. Další průběh čerpání jsem nechtěl nechat náhodě, a proto jsem požádal o přípravu opatření za účelem zlepšení čerpání a podpory oblastí, které potřebují peníze nejvíce,“ řekl předseda výboru EU Jiří Pospíšil.

Praha aktuálně diskutuje výše uvedená opatření jak s Evropskou komisí, tak i s Ministerstvem pro místní rozvoj. Cílem je dosáhnout lepších výsledků, optimalizovat nastavení operačního programu, a hlavně podpořit skutečně potřebné investice na území metropole.

„V současnosti dochází k výměně málo početných ročníků z let 1997–2003 za populačně silnější ročníky 2004–2010. Očekáváme tedy velký nárůst nákladů na školství. Aby toto navyšování nemělo vliv na úroveň školství, a naopak došlo k dalšímu rozvoji a zkvalitnění vzdělávání chceme navýšit finanční prostředky, které půjdou do pražských škol,“ dodal Jiří Pospíšil s odkazem na materiál, který byl předložen na jednání výboru.

V Praze bude v časovém horizontu do roku 2020 stagnovat či mírně klesat počet žáků v mateřských školách, a naopak bude růst počet žáků v základních školách.

petr kučera, krajský manažer TOP 09 Praha

Osobnosti: Jiří Pospíšil