Jančíkova ekonomická konjunktura na smíchovské radnici

10. 3. 2010

Pan starosta Jančík reagoval podrážděně na stanovisko pražské TOP 09, která, podobně jako předseda ODS Mirek Topolánek, odsoudila rozhodnutí vrátit nájemníkům obecních bytů v letošním roce 5 000 Kč z nájemného. Ve svém stanovisku místopředseda pražské ODS a starosta Prahy 5 Milan Jančík hovoří o zapojení 50,4 mil. Kč z přebytků hospodaření v uplynulých letech. Jsem rád, že ve svém stanovisku jasně Pražanům sdělil, že jsem se tohoto hospodaření neúčastnil. Z následujících dat jasně vyplývá proč.

Pro orientaci v následujících datech uvádím, že pan Jančík se ujal starostenské funkce v roce 2002. Standardní příjmy městské části zřejmě musely být saturovány mimořádnými výnosy z majetku. Jinak by asi muselo být na účtech městské části podstatně více.

 

Prodej majetku městské části Prahy 5 za období 2001 až 2009 (rok 2010 plán)

tab hospodareni praha5

Zdroj dat: server městské části Praha 5, url: http://www.praha5.cz/plneni-rozpoctu/

 

Jestliže budou naplněny i plány roku 2010, bude celkový transfer majetku městské části do soukromých rukou dosahovat částky 3,406 miliardy korun, reinvestováno bylo 1,906 miliardy korun. Pokud by tedy radnice hospodařila zodpovědně a nezapojovala mimořádné peníze do rozpočtů, mělo by se na účtech smíchovské radnice nacházet 1,5 miliardy korun. Starosta Jančík uvádí, že ve Fondu rezerv a rozvoje je 253 milionů korun.  Otázka tedy zní: Kam se podělo oněch 1 247 milionů korun? Z této částky je jistých 50,4 miliony, které letos dosýpají jinak deficitní rozpočet městské části.

Zodpovědné hospodaření smíchovské radnice lze ilustrovat na jednom příkladu. V roce 2006/2007 byla realizována investice barrandovského Akvua parku za cca 250 milionů korun. Ročně stojí městskou část provoz, údržba a opravy bazénu cca 5 milionů. Nájemce platí za pronájem ročně 37 tisíc. Takže, bazén prodělává (to se ostatně dalo očekávat), což je vítaná příležitost pro jeho privatizaci. Bylo by zajímavé ohlédnout se zpět, jaké byly ekonomické plány při rozhodování o investici. V této souvislosti mě napadá modifikovaná slavná paralela feldkuráta Katze z Haškova Dobrého vojáka Švejka: „To se nám to hoduje, když tady někdo před námi připravil hody...."

Závěrem si dovolím citovat pana starostu Jančíka z výše uvedeného stanoviska: „Něco k tomu podotknu z finanční sféry. A to dělá Praha i Městská část podobně. Nechceme být zadluženi - město splácí obligace, nové dluhy nepřijímá, takže snižuje dluh. My používáme naše našetřené peníze v době, kdy je to potřeba. Děláme pravicovou politiku v praxi. V praxi je to vždy těžší, než o tom nezávisle žvatlat...."  Z téhle „pravicové" politiky se budoucí politické reprezentace na Smíchově, a zřejmě i v Praze, ještě pěkně zapotí. Tohle není pravicová politika, tohle je snědený krám. Mám vážné obavy ze sdělení pana starosty Jančíka, že hlavní město hospodaří stejně. S ohledem na poslední skandály to vypadá, že pan starosta nebude daleko od pravdy. Ve světle výše uvedených skutečností se domnívám, že smíchovská radnice je zralá na forenzní audit a vyzývám příslušné zastupitele, aby konali.

František Laudát
předseda pražské TOP 09
V Praze dne 5. března 2010
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme