Jak obnovit důvěru občanů v územní plánování v Praze?

5. 5. 2010

Tisíce změn stávajícího územního plánu platného od roku 2000, o mnoho měsíců překročený harmonogram tvorby nového územního plánu, přes 3 000 podaných připomínek a námitek k jeho konceptu, nekoncepční obrovský stavební rozmach v Praze podléhající více zájmům investorů a developerů než urbanistickým představám o vyváženém a zdravém rozvoji města. Takový je stávající stav v oblasti urbanismu a územního plánování v hlavním městě Praze. Nejde ani o cílevědomý rozvoj města, ani o jeho kvalitu.


Ne vždy tomu tak však bylo. V Praze dříve existovala instituce, kterou velká světová střediska v různé formě mají a pro svůj územní rozvoj využívají. Tento tzv. Útvar hlavního architekta byl v devadesátých letech minulého století zrušen a město si zřídilo svoji příspěvkovou organizaci Útvar rozvoje hl.m. Prahy. Organizace dostala mj. do vínku přípravu a zpracovávání strategických, urbanistických a územně rozvojových dokumentů města, tedy i územního plánu, územně analytických podkladů a zásad územního rozvoje města.


Vzhledem k současnému žalostnému a pro občana značně neprůhlednému a v podstatě nekontrolovatelnému stavu navrhuje TOP 09 znovuzřízení funkce hlavního architekta města - buď v podobě instituce či jednotlivce, s dostatečnými pravomocemi a s požadavky na odbornost a zodpovědnost. Funkce, která by svojí autoritou, zkušenostmi a, odborností sekundovala politikům ve vedení města. Ovšem politikům, kteří by při svém rozhodování místo osobního prospěchu a zájmů, klientelismu či pochybného prosazování sebe sama a osobních pomníků na tváři Prahy cítili mnohem více zodpovědnosti a pokory vůči městu, jeho tisíciletému vývoji a v neposlední řadě k jeho obyvatelům.
Prosazení maximálního odpolitizování procesu územního plánování v Praze považuje TOP 09 za jednu ze svých priorit a zřízení funkce hlavního architekta jako optimální a také nejspíše jediné možné řešení současného neuspokojivého stavu.

 

za komisi pro územní plánování

RNDr. Tomáš Hudeček, Ph.D.
místopředseda TOP 09 v Praze
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme