I díky TOP 09 konečně zmizí autovraky z ulic

22. 1. 2020

Poslanecká sněmovna dnes schválila návrh zákona, který umožní obcím a městům jednoduše odstraňovat autovraky ze svých ulic. V současné době je zákon bezzubý. Na vraky s propadlou technickou kontrolou, které překážejí na silnicích, nemají starostové měst žádné páky a čekají na novelizaci.

TOP 09 na nečinnost ministerstva dopravy zareagovala v říjnu 2018, kdy předložila vlastní návrh zákona, který by umožnil obcím vrak odstranit už ve chvíli, kdy nepoužívaný vůz nebude mít víc než tři měsíce platné osvědčení o technické způsobilosti stanicí SME a STK.

„Ve spolupráci se silničním správním orgánem jsme připravili jednoduchou novelu, která uvolní ruce úředníkům z mnohých radnic a začnou mizet z ulic auta, která jsou zaparkovaná na stejném místě už roky,“ říká bývalý místostarosta Prahy 10 Radek Lojda.

Vláda k návrhu TOP 09 zaujala nesouhlasné stanovisko, aby její poslanci o měsíc později předložili téměř totožnou novelu, kterou vláda posvětila.

„Vláda bohužel z celé věci udělala politikum. Nám ale nejde o to, kdo si za schválení zákona připne medaili, ale o výsledek. Jsme rádi, že se koaliční poslanci nechali našim návrhem inspirovat a jejich novelu, byť neurychlí odtahy tak, jak jsme navrhovali my, naši poslanci dnes podpořili,“ dodává předseda TOP 09 Praha 10 Radek Lojda.

„Vraky v ulicích jsou problém, který trápí městské části napříč celou Prahou. Jsem rád, že TOP 09 významnou měrou přispěla k tomu, aby nám dnes Poslanecká sněmovna pomohla tento problém vyřešit. Věřím, že novela zákona pomůže nejen pražským starostům a gesčním radním, kteří se s překážejícími vraky v ulicích potýkají,“ říká předseda výboru pro dopravu ZHMP Pavel Richter.

To potvrzuje i radní pro dopravu na Praze 8 Tomáš Slabihoudek. „Schválení zákona v Poslanecké sněmovně jsme netrpělivě očekávali. Jsem přesvědčen, že Senát novelu posvětí a že se díky ní již brzy rychle vypořádáme s desítkami vraků, které hyzdí naše ulice a zabírají parkovací místa, které potřebujeme pro rezidenty Prahy 8. V současné době je pro nás odstranění jednoho vraku několikaměsíční práce, mnohdy s nejasným výsledkem. Změna zákona nám rozváže ruce,“ uzavírá Slabihoudek.

Petr Pelc, krajský manažer TOP 09 Praha