Hujová: Budoucnost žižkovského nádraží je stále nejasná

3. 8. 2015

Kolem osudu funkcionalistické budovy se vedou bouřlivé diskuse už řadu let. Zástupci majitele, developera a radnice před více než rokem podepsali memorandum, v němž se dohodli na budoucím kulturním využití památkově chráněného objektu. Přestavba rozlehlé nádražní budovy na společenské a kulturní centrum by ale vyšla na zhruba dvě miliardy korun.

Od podpisu memoranda ale podle starostky nikdo nepřešel od slov k činům. „Radnice nemůže suplovat činnost státu," uvedla Hujová. Do konce roku by podle ní městská část měla rozhodnout, jak naloží s podanou žádostí o změnu územního plánu, která počítá se zástavbou nádraží a mimo jiné s vybudováním tramvajové tratě a silnice.

Kdo rekonstrukci zaplatí?

Společnost Žižkov Station Development, která vznikla spojením Českých drah a firmy Sekyra Group, plánuje v blízkosti nádraží mohutnou výstavbu. Investor chtěl původně nádraží zbourat. Proti se ale postavila část odborné i laické veřejnosti. Ministerstvo kultury nakonec rozhodlo, že nádraží, které stojí na rozsáhlých nevyužívaných pozemcích, musí být zachováno. Původní plány na výstavbu nové městské čtvrti i nadále trvají. Nádraží se stane jejím centrem.

Otazníky ale dál visí nad tím, kdo případné převzetí a rekonstrukci nádraží zaplatí. Radnice a některé neziskové organizace usilují o to, aby se budova stala centrem kulturního vyžití. Ve hře zůstává už dříve diskutované umístění Národního filmového ústavu (NFÚ). V posledních měsících zájem projevila i Státní tiskárna cenin. Podle starostky ale tiskárna od záměru nakonec ustoupila. Prostory nejsou pro provoz vhodné.

Stavba z 30. let 20. století patřila podle odborníků k nejmodernějším svého druhu v Evropě jak z hlediska technologie, tak z hlediska architektury.

ČTK

prazsky.denik.cz

Štítky
Osobnosti: Vladislava Hujová
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme