Hudeček: V pražské politice přestanete během týdne věřit i bratrovi

12. 3. 2014

* Jak vybere TOP 09 kandidáta na primátora?

Bude vybrán v pondělí, a to společnou vůlí republikové a pražské TOP 09. Bude to na krajském výboru.

* Co říkáte tomu, že se objevují soupeři z řad vašich kolegů? Zájem o váš post má náměstek Jiří Vávra, patrně také náměstek Jiří Nouza.

Myslím, že je pro politickou stranu zdravé mít soutěž kandidátů. Říkal jsem proto, že se na případné protikandidáty těším.

* Nechápete to tak trochu jako výraz neloajality, necpou se tak trochu na obsazenou židli?

Osobně chci pro TOP 09 obhájit jediný výkonný post, který TOP 09 na krajské či republikové úrovni má. Myslím si, že je to můj výraz loajality ke straně. Volná soutěž kandidátů je legitimní. Je pravda, že kdybych byl jiné roli, než jsem, svou kandidaturu bych si rozmýšlel.

* Vyhrát může jen jeden. Co kdybyste neuspěl?

Vždycky jsem upřednostňoval dohodu a jednal bych tak i dnes. Myslím si, že je správné post obhajovat, v rozdělané práci se zkrátka má pokračovat. Nedokážu si představit, že bychom teď vůbec přepřahali. Práce na radnici je kolektivní a týmová. Myslím si, že tým klape dobře.

* Vávra spolustraníkům napsal, že pokud on prohraje, doufá, že se nic nezmění a že budete dále pokračovat. Bylo by to vůbec možné, a to i v obráceném gardu?

Jeho dopis považuji za férový kandidátský dopis.

* V jakém stavu je vlastně pražská TOP 09 po tři čtvrtě roku samostatné vlády na magistrátu?

Poznal jsem, že obzvláště pražská politika je činnost, při níž během týdne přestanete věřit vlastnímu bratrovi. Z tohoto pohledu považuji současný stav TOP 09 za více než dobrý.

* Kolegům věříte?

Kdybych jim nevěřil, vůbec bych radu vést nemohl. Jsem přesvědčen, že přes veškeré obtíže s odstraňováním starých závazků a s kriminalizací politických rozhodnutí si počínáme velmi dobře. Když je u kvalitního manažera 70, 80 % rozhodnutí dobrých, je to vynikající číslo.

* Může mít na výběr primátora vliv některá z policejních kauz, například Opencard a hrozba obžaloby?

Myslím si, že veřejnost poznává, že politické rozhodování je mezi menším a větším zlem. Budu jednat s ministryní Věrou Jourovou (ANO) o tom, že se v tom musí zjednat legislativní náprava na úrovni vlády. Jsem přesvědčen, že náš postup ve všech kauzách byl správný.

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme