Hudeček: Přednáška k územnímu plánu

7. 5. 2013

„S novým územním plánem se sníží počet žádostí o jeho změnu“, uvedl náměstek Hudeček na přednášce k územnímu plánování

V úterý 30. dubna 2013 občanské sdružení TOP tým pořádalo na půdě Vysoké školy ekonomické přednášku 1. náměstka primátora hl města Prahy pana RNDr. Tomáše Hudečka Ph.D. Hlavním bodem besedy bylo téma, které má náměstek Hudeček na starost a které je v Praze velmi aktuální - územní plánování a rozvoj hlavního města.

„Hlavní vizí tvorby nového plánu je jeho podstatné zjednodušení. Nový územní plán by měl řešit otázky definice lokalit a jasná pravidla pro výšku budov, protože stávající plán upravuje pouze podlahovou rozlohu objektů“, uvedl náměstek Hudeček jeden z hlavních rozdílů mezi současným územním plánem a připravovaným novým územním plánem.

Další důležitou změnou by měl být předpoklad, že nový územní plán bude říkat, co na daném území být nesmí, přičemž starý plán říká, co na daném území být musí. Podle náměstka Hudečka by tato změna znamenala menší četnost žádostí o změnu územního plánu, tudíž jasnější pravidla pro potencionální investory a rychlejší jednání ze strany města Prahy.

Inspirací pro tyto změny jsou řešení územního plánování Vídně a Haagu.

O akci byl velký zájem, na přednášku dorazilo přes 60 lidí, mezi kterými byla zastoupena i odborná veřejnost. Po prezentaci následovala diskuze, kdy se obyvatelé města zajímali o konkrétní problémy z jejich bydliště. Za pořadatele, občanské sdružení TOP tým, všem účastníkům děkujeme za zájem a zajímavou debatu.