Hudeček: Přebírám odpovědnost za zklidnění Smetanova nábřeží

16. 5. 2013

Přestože měla plánovaná jarní uzavírka Smetanova nábřeží podporu napříč pražskou koalicí, kvůli nejednoznačně rozděleným kompetencím nakonec nebyla v původním termínu realizována. Odpovědnost za zklidnění nábřeží nyní přebírá 1. náměstek primátora a radní pro rozvoj města Tomáš Hudeček (TOP 09), který se pokusí Smetanovo nábřeží proměnit v pěší zónu v náhradním termínu. Koordinátorem projektu se stává magistrátní odbor komunikace.

Dočasnou uzavírku Smetanova nábřeží iniciovalo koncem loňského roku občanské sdružení Auto*Mat. Projektu se poté oficiálně ujala radní pro majetek Alexandra Udženija, nakonec ale uzavírka v jarním termínu realizována nebyla. „Jsem velkým fanouškem podobných akcí ve Vídni, Paříži či Bruselu, proto jsem se rozhodl si vzít tento úkol na starost. I přes možné nepohodlí pro víkendové motoristy, věřím, že si Pražané volné nábřeží vychutnají a jedno z nejpěknějších míst v centru bude pro jednou sloužit hlavně jim,“ uvedl Hudeček s tím, že když už jednou Rada hlavního města dočasnou pěší zónu posvětila, neměla by se nechat od realizace odradit. 

Projekt spočívá v dočasném uzavření Smetanova nábřeží a Křižovnické ulice, v úseku od křižovatky s Národní třídou po křižovatku s Platnéřskou ulicí, pro automobilovou dopravu. Uzavírka bude pouze o vybraných sobotách, a to v období od konce srpna do konce září. Dostupnost domů na nábřeží pro jejich obyvatele bude zajištěna, stejně tak provoz tramvajové dopravy nebude nijak omezen. Lokalita bude k dispozici chodcům či cyklistům, organizátoři počítají i s různými komunitními sportovními či kulturními akcemi. Záměr podpořila a organizátorům přislíbila spolupráci řada organizací a institucí, například Fakulta sociálních věd UK, FAMU, Divadlo Na Zábradlí, Česká filharmonie, Klub Za starou Prahu a řada dalších. 

 “Ucelenou koncepci, která by nastolila v centru Prahy opětovnou rovnováhu mezi auty, pěšími i cyklisty by Praha měla mít hotovou do konce tohoto volebního období. Jsem si naprosto vědom toho, že tyto kroky budou mnozí vnímat jako kontroverzní, ale jsem přesvědčen, že život v Praze je třeba opět posunout o kus dál,” nastiňuje své další kroky Hudeček. 

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme