Hudeček: Populismus nebo obyčejná šaškárna? Opravdu je nutné zdražovat jízdné?

12. 5. 2011

V lednu pražská koalice s velkou slávou slibuje zrušení jízdného pro děti do 15 let a seniory nad 65 let. Populismus vládnoucí politické reprezentace tak dosahuje vrcholu, ale jen blázen si může myslet, že někdy něco někde dostane zadarmo. Proto rozumně uvažujícího občana nijak nepřekvapuje dnes zveřejněná informace o plánovaném zdražování jednotlivých jízdenek.

Počítejme společně: na jedné straně avizované zrušení jízdného pro dvě zmíněné skupiny obyvatelstva bude stát ročně 240 mil. Kč. Podotýkám, že to bude platit pouze na území hlavního města Prahy a bude tak docházet k paradoxním situacím na hranicích se středočeským krajem, kde se věkové hranice i slevy budou lišit. Jízdné zdarma bude také platit pouze pro držitele karty Opencard.

Na straně druhé zdražíme jednotlivé jízdné, což nám vynese zvýšení tržeb z jízdného o 200 mil. Kč a tím se ztráta velmi výrazně sníží. Jízdné zdarma pro jednu skupinu obyvatel tak zcela zákonitě musí zaplatit skupina jiná. Nemohu se ubránit dojmu, že se jedná pouze o nekoncepční přerozdělování peněz, ačkoliv nový tarifní systém bude zcela jistě stávající politickou reprezentací sofistikovaně vysvětlován a obhajován.

 

Tomáš Hudeček
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme