Hudeček: „Do čtrnácti dnů vznikne studie na zakrytí dopravy na ulici Spořilovská.“

14. 11. 2012

Projekt Praha pro lidi pokračoval veřejným setkáním s obyvateli Spořilova, na kterém se řešil jeden z nejpalčivějších problémů této lokality: nedostavěný pražský okruh, kvůli kterému vznikla na Spořilově nejvytíženější ulice v Praze. Vzhledem k tomu, že kvůli soudním průtahům okruh nevznikne dříve než v roce 2019, hledaly se v rámci veřejné diskuze alespoň taková opatření, která současnou situaci zlepší. Konkrétní kroky vedoucí k řešení proběhly i na Radě hlavního města. 

Veřejná diskuse v rámci projektu Praha pro lidi ukázala, že názory angažovaných občanských sdružení i rezidentů na jednotlivá opatření se velmi odlišují. “Bohužel, ani mezi nimi nepanuje shoda a často jdou dokonce proti sobě,” říká Tomáš Hudeček,  radní pro územní rozvoj hlavního města Prahy, který účastníky setkání informoval o aktuálním vývoji stavby Pražského okruhu. 

Nakonec se však obyvatelé shodli na potřebě postavit protihlukové bariéry. A řešit problém vnitřní dopravy Spořilova, která se v případě silného dopravního vytížení na Jižní spojce stává alternativní cestou. Další opatření by mělo směřovat i k doplnění zeleně v ulicích.  “Na posledním zasedání byl Radou města pověřen Útvar rozvoje hlavního města (ÚRM) a odbor městského investora (OMI), aby do čtrnácti dnů připravil studii na možnosti zakrytí ulice Spořilovská,” řekl Tomáš Hudeček. Dále se podle jeho slov připravují všechny potřebné kroky k vybudování nájezdové rampy na ulici 5. kvěna. “Setkání se spořilovskými rozhodně nepatřilo k těm příjemným, je to však součástí mé práce. Spolu s radním pro dopravu jsme došli k závěru, že peníze potřebné pro řešení situace na Spořilově musí být pro rok 2013 prioritou HMP,” doplňuje výsledek setkání Hudeček.  

O projektu Praha pro lidi

Odstartoval na podzim tohoto roku a vzal si za cíl, zapojit do diskuze o podobě veřejného prostoru také širokou veřejnost.  Doposud se obyvatelé metropole zapojovali do celého procesu jen ex-post, a to formou připomínek k již hotovým návrhům.  „Veřejné prostory se musí stát místem setkávání, kultury, zdrojem informací, sociálních kontaktů, místem pro hry i relaxaci. Úpravy veřejného prostoru budou výsledkem veřejné diskuze. Protože městský prostor je tu především pro lidi. Bez nich město umírá,“ konstatuje Hudeček. Projekt proto dá  prostor rezidentům, kteří se chtějí na rozvoji města aktivně podílet.

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme