Hlaváček: Komisi pro vznik koncertního sálu povede architekt Krupauer

7. 10. 2019

Rada hlavního města Prahy schválila tisk náměstka Petra Hlaváčka a tím posvětila vznik komise, která se bude zabývat vznikem nového koncertního sálu v Praze. Nová koncertní hala byla jedním z hlavních bodů programového prohlášení nové rady.

Hlavní město Praha si pro toto volební období stanovilo za cíl zajistit takovou kulturní nabídku pro život v metropoli, aby mohla dlouhodobě obstát v konkurenci dalších evropských měst. Jeden z hlavních bodů koaliční smlouvy je vybudování nového koncertního sálu, které by splňovalo světové standardy a zároveň potvrzovalo mezinárodní pověst Prahy, která je kulturní metropolí a symbol české hudební tradice.

„Jedná se o běh na dlouhou trať. V minulých letech došlo k zásadní shodě a to, že nový koncertní sál bude v lokalitě metra Vltavská. Nové hudební centrum se stane iniciačním bodem a symbolem přeměny jednoho z největších a nejdůležitějších pražských brownfieldů Bubny – Zátory. Mělo by se jednat o každodenně živý, otevřený a plně využívaný prostor pro všechny Pražany a návštěvníky metropole. Rada města schválila složení komise, která umožní vznik nového koncertního sálu, kterou povede architekt Martin Krupauer, “ říká náměstek pro územní rozvoj a plánování Peter Hlaváček (TOP09).

„Před volbami jsme slíbili, že v Praze postavíme nový koncertní sál. Své sliby plníme. Na jeho konkrétní podobě už pracuje tým odborníků a já věřím, že nás do osmnácti měsíců seznámí se stavbou, na kterou budou všichni Pražané pyšni a ve které bude poslech hudby velkým zážitkem. Praha si co nejdříve zaslouží koncertní sál, který bude konkurovat stavbám svého druhu v evropských metropolích, nebo je dokonce i předčí,“ doplňuje člen komise pro vznik koncertního sálu a předseda klubu Spojené síly pro Prahu Jiří Popsíšil (TOP09).

V únoru roku 2018 vznikla prověřovací studie, kterou zpracovaly ateliéry D3A a Pelčák a partner architekti. Je dílčím podkladem pro zpracování územní studie, která určí budoucí podobu celé čtvrti, včetně lokality Vltavská. Podklady pro další postup vznikaly ve spolupráci se Spolkem pro výstavbu koncertního sálu v Praze, Českou filharmonií, Smyfonickým orchestrem hl.m. Prahy, architekty a specialisty na akustiku.

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme