Hlaváček: Finalizujeme projekt revitalizace Malostranského náměstí

23. 3. 2020

Pražští radní dnes schválili výši finančních prostředků na rekonstrukci Malostranského náměstí. Na stavební práce město vyčlenilo 73,5 milionu korun. Nyní se bude hledat dodavatel stavebních prací. Od loňského roku má projekt také stavební povolení. Přípravy na rekonstrukci jednoho z nejvýznamnějších náměstí jdou tedy do finále. S proměnou by se mělo začít ještě letos. 

Projekt revitalizace Malostranského náměstí má schválený rozpočet na stavební práce. Částka 73 500 000 Kč bez DPH pokryje kromě stavebních prací i náklady na záruky a pojištění. Dalším krokem je výběrové řízení na zhotovitele stavby, které vypíše odbor investiční Magistrátu hl. m. Prahy. 

„Stavebnictví má tradičně v dobách krize velkou absorpční schopnost pracovní síly. Rozumnými a potřebnými investicemi do infrastruktury a kvalitního veřejného prostoru můžeme pomoci naší ekonomice. Rekonstrukce Malostranského náměstí může být prvním krokem,“ říká první náměstek primátora Petr Hlaváček.

Současný stav Malostranského náměstí zcela neodpovídá jeho významu. Prostor je nadměrně zatížen automobilovou dopravou, což brání volnému pohybu lidí. Hlavním cílem revitalizace je tedy celkové zklidnění dopravy a zkvalitnění prostoru. Náměstí by mělo být reprezentativním veřejným prostranstvím, které bude místem pro setkávání a pořádání kulturních i jiných akcí.

„Během revitalizace dojde i k celkové rekonstrukci parteru náměstí včetně nových přípojek inženýrských sítí, potřebných pro napojení nových vodních prvků. Například nová kašna bude posléze sloužit k ochlazování náměstí v letních měsících stejně jako nová městská zeleň,“ doplňuje náměstek primátora pro životní prostředí Petr Hlubuček.

Toto potvrzuje i starosta městské části Praha 1 Petr Hejma: „Záměrem Prahy 1 je taková dolní část Malostranského náměstí, která našim občanům umožní posezení a setkávání v klidu a zeleni a v prostředí, které je příjemné. Vítáme proto projekt kolegů z hlavního města, který by nám v tomto směru mohl významně pomoci.“

Návrh na novou podobu Malostranského náměstí vzešel z architektonické soutěže, kterou pořádal Institut plánování a rozvoje Prahy (IPR) v roce 2014. Vítězem se stalo trio architektů Martin Hájek, Václav Hájek a Petr Horský. U návrhu porota ocenila zejména to, jak respektuje historické prostředí a celý prostor sjednocuje. Zároveň však citlivě reaguje na lokální problémy náměstí.

„Jedna z prvních architektonických soutěží, kterou jsme připravili, míří do cílové rovinky. Vizualizace nové podoby už nejspíš Pražané znají, proto se těším, až změny uvidíme na vlastní oči. Současně i dále pracujeme na tom, aby se i další významná pražská náměstí brzy změnila k lepšímu,“ říká Ondřej Boháč, ředitel IPR.

Projekt má od loňského roku stavební povolení. Přepokládá se, že by stavba mohla začít ještě letos.

Zdroj: MHMP

Štítky
Osobnosti: Petr Hlaváček
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme