František Laudát: NÁVRHUJI ZAŘAZENÍ BODU „IMIGRAČNÍ POLITIKA ČESKÉ REPUBLIKY

21. 1. 2015

Dámy a pánové,


jak nedávno TOP 09 veřejně avizovala, dávám návrh na zařazení bodu „Imigrační politika České republiky“ na pořad této schůze. Nechceme tímto požadavkem nijak blokovat předem ohlášený pořad schůze a jsme ochotni akceptovat termín a čas, kdy bude tento bod pevně zařazen. Domníváme se s ohledem na závažnost tématu, že na projednávání tohoto bodu je nezbytná přítomnost pana premiéra Sobotky a pana ministra vnitra Chovance.
Stručné zdůvodnění:


1. Již delší dobu Evropa, zejména země Evropské unie, čelí bezprecedentní humanitární krizi v novodobé historii. Podle odhadů je až 25 miliónů lidí na útěku před válečnými konflikty a ekonomickou bídou z regionů postižených válečným běsněním. Tito uprchlíci se snaží všemi prostředky dostat zejména do zemí EU. EU zatím tuto situaci nezvládá.
2. Situaci eskaluje poslední dobou hnutí, které se nazývá Islámský stát. Jeho ozbrojené složky se neštítí jakéhokoli násilí. Na útěku přežívají v katastrofálních podmínkách v uprchlických táborech milióny lidí, jak umírněných muslimů, tak zejména lidé křesťanského vyznání.
3. Křesťanští uprchlíci se ocitají v bezvýchodné situaci. Jejich majetky jsou vyrabovány, nejbližší příbuzní povražděni, a je vysoce pravděpodobné, že i v případě porážky ISS se nemají kam vrátit. Přitom se jedná o rody s tisíciletou křesťanskou tradicí, která sahá dále, než naše. Ve svých zemích do začátku válečných konfliktů patřily ke střední a vyšší třídě jak díky svému vzdělání, tak i ekonomickému postavení. Nejsou islamisty, jsou naopak obětí islamistů.
4. Model multikulturní společnosti, jak byl vytvořen např. ve Francii, Belgii, ve Skandinávských zemích a Německu přestává fungovat. Napětí mezi komunitami a většinovým obyvatelstvem generuje násilí a stále více i terorismus.
5. Stále probíhající diskuze eskalované nedávnými událostmi ve Francii, Belgii a dnes v Německu ukazují, že na tuto výbušnou a citlivou problematiku nejsou dostatečně připraveni nejen politici, ale i média.
6. S ohledem na naše členství v Schengenském prostoru se dramaticky i pro nás mění bezpečnostní situace.

Z těchto i dalších důvodů si vás dovolujeme požádat o zařazení tohoto bodu, ve kterém by byly diskutovány následující okruhy problémů:

Dámy a pánové,
jak nedávno TOP 09 veřejně avizovala, dávám návrh na zařazení bodu „Imigrační politika České republiky“ na pořad této schůze.


1. formy a rozsah pomoci uprchlíkům na místě,
2. otázka poskytnutí azylu pro syrské, irácké křesťany, Jezídy a Kopty (bezpečná azylová politika ČR),
3. pozice české vlády k problematice imigrace a boje s terorismem v rámci EU,
4. bezpečnostní situace v souvislosti s terorismem, posílení rozpočtu bezpečnostních služeb, úprava legislativy atd.,
5. přepracování imigrační politiky v souvislosti s aktuální situací,
6. operativní přizpůsobení činnosti orgánů Sněmovny naléhavé prioritě – zaúkolování výborů a podvýborů, úprava plánů zahraničních cest ….


Pro návrh hlasovalo 79 poslanců, návrh nepodpořili poslanci KDU – ČSL, ČSSD a ANO. Problematika bude projednávána 10. 2. 2015.

František Laudát

Štítky
Osobnosti: František Laudát
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme