Exnar: V roce 2021 vidíme konečně naději na lepší vládu

26. 10. 2020

Petře, jak hodnotíte výsledky voleb?

Myslím, že krajské i senátní volby dopadly dobře. Těší mě to jako člena TOP 09, ale hlavně jako občana. Potvrdilo se pravidlo, které jsme mohli sledovat poslední roky. Vládnutí s Andrejem Babišem je jako vládnutí s vysavačem. Andrej Babiš už vše vysál. Bohužel tím vše myslím nejen ČSSD a KSČM, ale i Českou republiku. A nebude jednoduché dát zemi do dohromady.

Co si myslíte o spojování demokratických stran?

Důležitým vzkazem těchto voleb je to, že spojování demokratických stran je jediná cesta, jak uspět v příštích volbách. V současném volebním systému je potřeba proti populistům ochránit republiku tím, že se demokratické strany spojí. Tři samotné strany s pětiprocentním volebním ziskem nemají dost mandátů na to, aby mohly o něčem rozhodovat.

Jak jste tomuto spojování přispěli v Praze 6?

Za mě nejvíce, jak jsme mohli. Začátkem června nám Jiří Pospíšil představil společnou kandidátku do Senátu za ODS, TOP 09 a STAN paní Miroslavu Němcovou. My jsme kandidaturu paní Němcové vzali za svou a takhle k tomu přistoupil nejen regionální výbor TOP 09, ale téměř celá členská základna TOPky na Šestce. Na kampani na podporu Miroslavy Němcové aktivně pracovalo zhruba 30 členů. Já všem za jejich práci moc děkuji. Ukázali jsme, že na výzvu občanů ke spojování stran jsme reagovali vzorně. V Praze 6 by paní Miroslava Němcová uspěla již po prvním kole

Vypadá to, že cesty TOP 09 a STAN se rozdělily?

Já jsem vždy dělal maximum pro to, aby cesta TOP 09 a Starostů byla stejná. Řekl bych, že i na základě osobních obětí. Už při volbách do EU jsem v Praze 6 ale viděl nenadšení kolegů ze STAN ze společné kandidátky. Zástupce STANu na Šestce nám již dva roky prorokuje politický konec. Ve volbách do evropského parlamentu nám skvěle pomohli Zelení, ale zástupci STANu byli pasivní. Vím, že Jiří Pospíšil a Markéta Pekarová Adamová udělali pro společnou cestu maximum, ale bohužel se kolegové ze STAN rozhodli jít společně s Piráty.  Já osobně bych byl radši, kdyby STAN kandidoval v našem bloku. Na druhou stranu, pro Českou republiku bude určitě lepší, když půjde STAN s Piráty, než kdyby kandidoval samostatně.

Jak hodnotíte rozhodnutí Mikuláše Mynáře vstoupit do politiky?

Předně chci Mikulášovi poděkovat za to, že založil Milion chvilek pro demokracii. V roce 2017 se mi zdálo, že občané spí a naléhání nás politiků, že Andrej Babiš je nebezpečí pro Českou republiku, je nechává chladnými.  V roce 2018 jsem měl konečně pocit, že už nejsme sami a následné demonstrace přináší spojení demokratických stran, za což jsem velmi rád. Rovněž se do politiky hlásí noví lidé. Jen my v Praze 6 jsme do TOP 09 letos přijali 16 nových členů.

Co se týče jeho vstupu do politiky, tak k založení nové politické strany či hnutí jsem trochu skeptický. Mikuláš Minář vyzval demokratické strany, aby se spojily a on chce přesto založit stranu novou, což vlastně tomuto spojování odporuje. Mikuláš je dobrým ochránce svobody v demokracii, ale jako politika v oblasti ekonomie, životního prostředí či zahraničních vztahů si jej nedovedu dobře představit.

 

 

 

Nebylo by vhodné koalici podpořit spojením stran?

To je v současné době nerealizovatelné. Já jsem určitě proevropský politik, přijetí EURa je pro mě důležité, důraz kladu na životní prostředí a v tom vidím s ODS určitý rozpor. Rozdíly je možné najít i na místní úrovni. Regionální organizace TOP 09 Prahy 6 sepsala v roce 2019 výzvu odsuzující porušování ústavního řádu Milošem Zemanem. Dokument, který zároveň vyjadřoval podporu ústavní žalobě proti prezidentovi podepsali předsedové místních organizací dalších 4 stran, konkrétně KDU-ČSL, Pirátů, STAN a Zelených. Ze stran zastoupených v zastupitelstvu Prahy 6 prohlášení nepodpořili pouze představitelé ODS a ANO 2011. Já osobně mám určitě kvůli evropským otázkám blíže ke KDU-ČSL, STAN a Zeleným. Na druhou stranu hlavně díky šestkové politice posledních dvou let mám na Šestce blíže k ODS, než k Pirátům.

Petr Pelc, krajský manažer TOP 09 Praha

Štítky
Osobnosti: Petr Exnar
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme