Exnar: Spolu v klidu

6. 4. 2021

Petře, roste nervozita, že projektu Spolu nestoupají procenta, jak to vidíte?

Moc si cením této spolupráce a musím pochválit naší předsedkyni Markétu, že se na tomto projektu s předsedy ODS a KDU-ČSL domluvila. Buďme v klidu. Máme půl roku do voleb a tato středopravá koalice má České republice určitě co nabídnout. Ostatně bude představen kvalitní program a jsem přesvědčený, že volební výsledek bude začínat dvojkou. 

Mnozí lidé vytýkají Petrovi Fialovi, že mu chybí charisma.

Charisma je velmi subjektivní věc, navíc to není to nejdůležitější, co od lídra naše země potřebuje. O Andrejovi Babišovi se říká, že charisma má, ale zároveň je to nejhorší premiér v polistopadové době, vládne s podporou komunistů. Nemyslím si, že sebevíc charismatický člověk, který lže, jako když tiskne a mění názory, jak se mu hodí, je správný lídr. Tato země potřebuje zpět politiky, kterým můžeme věřit. Politiky s morálním kreditem a tím pro mě profesor Fiala je. Proto bych ho rád viděl jako premiéra. 

Není Ivan Bartoš ještě lepší?

Tady je problém především s tím, jakou stranu Ivan Bartoš zastupuje. Premiérem podle mého názoru nemá být člověk, který v roce 2017 odsouhlasil volební kampaň pirátského autobusu. Ta kampaň byla postavena na hesle Všici kradnů a byl to tenkrát podraz na svobodu v demokracii. Zajímavostí je, že jsem se v posledním měsíci dozvěděl, že autorem pirátského autobusu je místostarosta za Piráty v Praze 3 Štěpán Štrébl. Dnes už vím, že v té kampani razil heslo podle sebe soudím tebe. Porušil kodex zastupitele a jeho firma obchodovala s ochrannými pomůckami a vím, že by v tom autobuse měl sedět před Ivanem Bartošem hlavně on. Za mě nesmí člověk vykonávat veřejnou funkci a zároveň vlastnit firmu, která obchoduje se státem. Pan Štrébl je Babiš číslo 2. Tržba jeho firmy v roce 2018: 0,7 milionů a tržba v roce 2020: 117 milionů hovoří za vše. 

Jaká je situace v Praze 6?

Naštěstí mnohem lepší než v celé České republice. Koalice KLID (TOP 09+KDU-ČSL), ODS a STAN pracuje za mě dobře. Ne vše, co bylo v plánu, se daří, ale musíme si uvědomit, že zde máme 14 měsíců covid, který paralyzuje život každého občana. Dodržujeme všechny epidemiologické opatření a vlastně teď jak se mě ptáte, tak já jsem starostu Ondřeje Koláře letos z očí do očí ještě neviděl. Ale elektronicky jsem s ním v kontaktu téměř každý den. Je to opravdu velmi těžká doba.

A co Vaše koalice KLID?

Je to úspěšný projekt a je potřeba v něm pokračovat. Ostatně si o našem spojení můžete přečíst na stránkách www.klid.info. Říká se, že Praha 6 je politická laboratoř České republiky, a i náš marketér, který je autorem loga KLID a hesla spolu v klidu si myslí, že jsme pro autory koalice SPOLU byli inspirací. 

Nebylo by tedy lepší koalici SPOLU vytvořit i na komunální úrovni?

Myslím, že to je předčasná otázka. Každopádně komunální politika je o světonázoru, a i o lidských vztazích. My jsme v roce 2019 podepsali prohlášení předsedů politických stran, kdy jsme podpořili ústavní žalobu na prezidenta republiky. Toto prohlášení jsem tenkrát inicioval, a ne všichni jej bohužel podepsali. Každopádně já mám se všemi politickými představiteli v Praze 6 korektní vztahy. Můj mandát předsedy končí v květnu 2021. Dlouho jsem zvažoval, zda chci jako předseda TOP 09 Praha 6 pokračovat. Po tom, co jsem si v politice prožil mohu jednoznačně napsat, že mě víc baví bosoboty které mě živí. Na druhou stranu beru politiku jako službu, cítím odpovědnost vůči členům TOP 09 a Praze 6, kde jsem se narodil. Posledního února jsem se rozhodl, že chci jako předseda TOP 09 pokračovat a oznámil jsem to svým kolegům z regionálního výboru, a protože si myslím, že jsme byli úspěšní jako celek, požádal jsem všechny kolegy, ať pokračují společně se mnou. Každopádně mým cílem je, aby TOP 09 byla v Praze 6 nadále nejdůležitější politickou silou, a aby příští starosta nebo starostka byli opět za TOP 09. 

Přeji všem nehledě na politickou orientaci hodně štěstí a hlavně zdraví, protože to je v životě nejdůležitější.

RO TOP 09 Praha 6

Štítky
Osobnosti: Petr Exnar
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme