Do konce roku tramvají „po Bémovi“

10. 1. 2013

První náměstek primátora Tomáš Hudeček (TOP 09) odmítá, aby právě budovaný Trojský most nesl jméno exprezidenta Václava Havla. Předražená stavba za více než jednu miliardu korun by podle Hudečka měla nést spíš jméno bývalého primátora Pavla Béma, který ji v rámci tunelového komplexu Blanka prosadil. 

Trojský most, který má propojit holešovický a trojský břeh Vltavy a nahradit tak již několik let přesluhující most z konce 70. let, bude podle posledních informací zprovozněn pro pěší a cyklisty ještě do konce letošního roku a následně i pro automobilovou dopravu. Právě s dokončováním stavby se na veřejnosti objevují návrhy, jak nový most pojmenovat. Nejčastěji je v této souvislosti zmiňováno jméno bývalého prezidenta a disidenta Václava Havla. Hudeček ale odmítá, aby až trojnásobně předražená stavba nesla jméno tohoto zesnulého státníka. Podle Hudečka by most měl připomínat jinou osobnost tuzemské politiky. „Most vznikl jako honosný památník bývalého pražského primátora Pavla Béma, tak jej po něm pojmenujme. Jen ať se hrdě přihlásí ke svému „přínosu“ městu,“ míní Hudeček s tím, že návrh přednese na místopisné komisi Rady HMP.

Most, s pracovním názvem Trojský, město vyjde na 1,1 miliardy korun. Minulé vedení Prahy v čele s primátorem Bémem přitom původně deklarovalo, že cena se nevyšplhá přes půl miliardy korun. Několikanásobně vyšší náklady nakonec zástupci města omluvili nutnou změnou konstrukčního a architektonického řešení. Stavbou se posléze zabývala i protikorupční policie. 

Zhruba 260 metrů dlouhý a 36 metrů široký most navazuje na budovaný tunelový komplex Blanka. V obou případech je důvodné podezření, že projekty byly předraženy. „Jsem pevně přesvědčen, že Václav Havel by nebyl nijak potěšen z toho, že jeho jméno je spojeno s mostem, který je mementem rozhazovačnosti našich předchůdců,“ uzavřel Hudeček.

Kontakt pro novináře:

 Iva Vojtková 

Iva.Vojtkova@praha.eu

Sledujte Tomáše Hudečka také na:

http://www.facebook.com/TomasHudecekTOP09

http://tomashudecek.blog.idnes.cz/

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme