Dlouhý: Bude mít Praha vlastní nemocnice?

19. 10. 2011

Hlavní město Praha si nechá posoudit, zda usilovat o vlastnictví nemocnice Na Bulovce a jakým způsobem převod uskutečnit. Studii má pro Prahu vypracovat KPMG a měli bychom se dozvědět o možnostech Prahy ovlivňovat zdravotní politiku na území města, o variantách převodu nemocnice na město, a o očekávaných nákladech tohoto převodu. Pokud se taková studie už zpracovává, možná bylo vhodně zahrnout do studie i Thomayerovu nemocnici, která by také mohla být převzata Prahou, abychom tento záměr převzetí nemocnic měli zhodnocen komplexněji a za nižší náklady vynaložené na poradenské služby.

Je třeba připomenout, že už podobná studie v minulosti byla pro Prahu vypracována. Podle tehdejších odhadů by nemocnice potřebovala i v minimální rozvojové variantě v průběhu budoucích let na investice více jak 2,5 miliardy Kč, na které se však v současné ekonomické situaci budou těžko získávat zdroje. Podle předsedy pražského zdravotního výboru Borise Šťastného (ODS) by se obnova areálu mohla vyřešit vstupem soukromého kapitálu prostřednictvím PPP projektu. V tom jsem spíše pesimistou, neboť zkušenosti s PPP nejsou v ČR zrovna nejlepší.

Přes rizika a problémy, které jsou s převodem spojené se domnívám:

1. Praha by měla mít, stejně jako ostatní kraje, své nemocnice. Proto bychom měli podpořit kroky k převodu nemocnice Na Bulovce a Thomayerovy nemocnice na hlavní město Prahu.

2. Každý, kdo tento krok podporuje, musí vzít zároveň na vědomí, že do výdajů rozpočtu města přibudou až stomilionové investice do těchto nemocnic.

3. Alespoň z části by měla být finanční situace nemocnice řešena před vlastním převzetím dohodou s ministerstvem zdravotnictví.

4. Účelem převzetí nemocnic je mít vliv na zdravotnictví v Praze a zajistit občanům Prahy dostupnost kvalitních zdravotnických služeb, nikoliv „výhodně“ privatizovat lukrativní části nemocnic.

Martin Dlouhý, Zastupitel hl. města Prahy
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme