Diskutér o programu se na zastupitelstvu musí vejít do tří minut

29. 5. 2015

      Ač to trvalo skoro celý den, radní ANO, ČSSD a Trojkoalice prosadili změnu jednacího řádu pražského zastupitelstva, která omezuje dobu pro diskusi o programu na tři minuty. Proti byla celá opozice.

      „Zastupitel nestojí nad občanem a občan má tři minuty na to, aby k programu vystoupil se svým návrhem. Zastupitel musí být schopen za tři minuty formulovat svůj návrh,“ argumentovala novinářům primátorka Adriana Krnáčová (ANO). 

      „Podstatné body, jako je záchranka, Blanka či Opencard, se do programu zastupitelstva nedostávají. Tudíž zastupitelé nemají příležitost se k nim vyjádřit jinak než v expozé k programu,“ oponoval šéf klubu TOP 09 Václav Novotný. Jednací řád byl podle něho porušen už při jednání o jeho změně.

      Podle šéfa klubu Trojkoalice Petra Štěpánka mají zastupitelé k jednotlivým bodům po schválení programu nadále neomezený počet příspěvků i neomezenou dobu. O programu však budou moci neomezeně ze zákona diskutovat jen poslanci a senátoři, kteří přijdou na zastupitelstvo.

      „Nerad bych chodil příliš často a suploval práci zastupitelů, kterým by toto právo bylo odňato, ale asi nic jiného nezbyde,“ uvedl šéf pražské TOP 09 Jiří Koubek, který je poslancem stejně jako exprimátor Bohuslav Svoboda (ODS) či šéfka zastupitelů KSČM Marta Semelová. 

Právo, 29.5.2015

Štítky
Osobnosti: Jiří Koubek
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme