Díky výpůjčce od Prahy získají děti s těžkým kombinovaným postižením větší prostory

28. 8. 2019

Hlavní město Praha vypůjčí část svého objektu v pražských Štěrboholech obecně prospěšné společnosti Smiling Crocodile, která díky tomu bude moci navýšit kapacitu mateřské a základní školy pro děti s těžkým kombinovaným postižením. Výpůjčku prostor v pondělí schválili pražští radní. Zařízení by v nových prostorách mohlo začít fungovat od září roku 2020.

„Pomoc dětem, které jsou jakkoliv znevýhodněny, vnímám jako velmi důležitou. Jsem proto moc rád, že tolik potřebné organizaci, která se stará o děti s těžkým kombinovaným postižením, můžeme formou výpůjčky poskytnout větší prostory. Kromě mateřské školky a základní školy v nich bude místo také pro terapie, pomoc rodinám a odlehčovací služby,“ říká radní pro oblast majetku Jan Chabr.

Společnost Smiling Crocodile dnes provozuje mateřskou a základní školu v Havířovské ulici v Praze 9. Zařízení navštěvují zejména žáci s převážně těžkým postižením smyslů v kombinaci s mentálním, fyzickým či zdravotním postižením. Zatímco v Letňanech může organizace kvůli omezeným prostorům budovy vzdělávat pouze dvacet dětí, ve Štěrboholech by kapacita zařízení měla být zhruba dvojnásobná.

„Prostory pro nás jsou velmi důležité, a to nejen kvůli značnému převisu dětí, které nyní nemůžeme přijmout, ale i kvůli tomu, že současní žáci nám od roku 2020 postoupí do druhého stupně. Škola už nyní nemá další třídu, takže bychom pro děti museli hledat jiné řešeníProto moc děkujeme za prostory, které nám Praha na rozšíření centra dlouhodobě zapůjčí,“ uvádí ředitelka Smiling Crocodile Dagmar Herrmannová.

Podle předsedkyně Výboru pro výchovu a vzdělávání Zastupitelstva hl. m. Prahy Mariany Čapkové je školské zařízení významné především svým specifickým zaměřením. „Město v minulosti přislíbilo výstavbu nové budovy vhodné pro jeho činnost. Věřím, že poskytnutí větších prostor v Praze 10 je mezikrokem k tomu, aby se tato potřeba narůstajícího počtu dětí a jejich rodičů naplnila,“ říká Čapková.

Podle ředitelky Herrmannové je dnes o služby pro děti s těžkým kombinovaným postižením velký zájem. Jejich počet v populaci navíc oproti minulosti roste. Důvody jsou zlepšující se medicínská péče a další faktory například v podobě těžce nedonošených dětí či genetiky. Jen na čekací listině organizace Smiling Crocodile, o.p.s. je aktuálně zhruba čtyřicet dětí.

https://www.facebook.com/TOP09.Praha/videos/654241901732834/

Štítky
Osobnosti: Jan Chabr
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme