Debata Myslíme na budoucnost v Praze

5. 9. 2023

V srpnu do Prahy zavítala celostátní kampaň Myslíme na budoucnost. Debata k této kampani se konala na smíchovské náplavce a hosty byli předsedkyně TOP 09 a poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová, poslanec Miloš Nový a europoslanec Luděk Niedermayer. Hlavnímy tématy byly naše programové priority 4E. Ekonomika, Euro, Evropa a Ekologie.

V rámci ekonomiky došlo na velice aktuální témat schodku státního rozpočtu. Kde se zástupci shodli, že TOP 09 by si představovala razantnější snižování deficitů, ale vše je součátí vyjednávání na úrovni vládní koalice. Otázky byly i na důchodovou reformu a na výši aktuálních i budoucích důchodů, což úzce souvisí i se státním dluhem.

Tématem neodmyslitelně spjatým s TOP 09 je přijetí Eura. Naším cílem je přijetí v roce 2030. V současnosti dřívějšímu přijetí brání právě stav veřejných financí. "Bohužel Česká republika promrhala období, kdy splňovala kritéria pro vstup do eurozóny," řekl Miloš Nový. Ale také nejistota a obavy z přijetí Eura u veřejnosti. Přijetí Eura je opředeno řadou mýtů, jako třeba rapidní zdražování nebo placení cizých dluhů. "Když jezdím po republice a bavím se je zástupci průmyslu, tak jsou ve většině pro přijetí Eura, nabádám je tedy, aby i svým zaměstnancům vysvětlovali výhody, které pro ně a pro firmy Euro bude mít," dodala k tématu Eura Markéta Pekarová Adamová. Ohledně Eura se hodně mluví i o inflaci. Průměr eurozóny byl a je výrazně nižší než v České republice. Zastánci přijetí tedy mluví o tom, že s Eurem bychom měli inflaci nižší a nižší i úrokové sazby. Odpůrci naopak o tom, že z důvodu nižší úrokových sazby by byla inflace ještě vyšší. Luděk Niedermayer i Miloš Nový vysvětlili, že na inflaci má vliv mnohem více faktorů než jen měnová politika a řada z nich s měnou vůbec nesouvisí, ale spíše se strukturou ekonomiky.

Debata se konala v den výročí Ukrajinské nezávislosti, a proto přišla řada i na ni a vztah Evropské unie k ní. Luděk Niedermayek zmínil, že nikdy v evropském parlamentu nezažil takovou jednodu zástupců jako právě v počátku ruské agrese směrem k Ukrajině.

Otázky padli na na téma ekologie nebo blížících se Evropských voleb, které nás v příštím roce čekájí. Pro více informací si pusťte záznam z debaty na odkaze

https://fb.watch/mSPmxTS1Gg/

Připadně další informace ke kampani Myslíme na budoucnost na webu https://myslimenabudoucnost.eu/

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme