Další protikorupční opatření: magistrátní úředníci budou muset dodržovat termíny pro vydání rozhodnutí

31. 5. 2013

Rada hlavního města Prahy dnes schválila nový organizační řád magistrátu, který odděluje výkony samosprávy a státní správy, které jsou dnes v desítkách pracovních úvazků úředníků sloučeny, čímž vytváří prostor pro případnou korupci. Nově vzniká pozice ředitele Sekce rozhodování o území, který bude odpovědný za dodržování termínů při územních a stavebních rozhodnutích, čímž se snižuje nejistota stavebníků. Nový řád vstupuje v platnost 1. 7. 2013.

Na Magistrátu hlavního města Prahy dnes existují desítky úředníků, kteří v rámci samosprávy pracují na část svého úvazku dle politického zadání a na část úvazku vykonávají přenesenou působnost státní správy, čímž se v těchto případech vytváří jednoznačný prostor pro korupci a střet zájmů.

Tento existující provázaný systém, kdy politik má faktickou plnou moc nad úředníkem, který z části pracuje dle zadání tohoto politika například na koncepci školství a z části například vyřizuje odvolání o nepřijetí do škol, které by mělo být zcela apolitické, je naprosto nepřijatelný. Částečné oddělení výkonů státní správy a samosprávy jsme zahájili spolu s bývalým primátorem Svobodou, a jsem rád, že mohu prohlásit, že se nám ho tímto krokem podařilo dotáhnout do konce,” vysvětluje první náměstek primátora Tomáš Hudeček, pověřený výkonem kompetencí primátora hl. m. Prahy.

Dále vzniká dnem 1. 7. 2013 funkce ředitele Sekce rozhodování o území, do níž spadá odbor stavební MHMP, odbor územního plánu MHMP, odbor dopravních agend MHMP, odbor památkové péče MHMP a odbor životního prostředí MHMP.

Hlavním úkolem bude zajistit, aby příslušné odbory v územním a stavebním řízení vydávaly rozhodnutí v předem stanovených termínech a tyto termíny důsledně dodržovaly.

Ačkoliv jsou již dnes stanoveny termíny, do kdy se musí jednotlivé odbory vyjádřit, fakticky se nedodržují. Úředníci se zaklínají štosy nevyřízených požadavků a žadatele tak nechávají v nejistotě. Tato nejistota vytváří živné podhoubí pro úplatky, které mají zajistit přednostní vyřízení dané žádosti,“ popisuje stávající praxi Hudeček a dodává, že vytvoření této ryze manažerské funkce, jež de facto plní úlohu hlídacího psa, je tím nejlepším protikorupčním opatřením.

 Reorganizace nenavyšuje počet pracovních míst a Rada jejím provedením pověřila ředitele Magistrátu hl. m. Prahy.

 

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme