Členové TOP 09 Praha a TOP 09 Střední Čechy se sešli na své první společné programové konferenci

12. 6. 2011

Jednání se uskutečnila v inspirativním a příjemném prostředí známé Vikárky na Pražském hradě. Konferenci zahájil již v 9,00 svým projevem František Laudát, předseda pražské organizace, poslanec PSP ČR a garant expertní komise pro průmysl a dopravu. V úvodu promluvila k účastníkům také Helena Langšádlová, poslankyně PSP ČR a předseda strany Karel Schwarzenberg.

Organizátoři zvolili tři tématické okruhy tak, aby odpovídaly konzervativnímu a pravicovému zaměření jednoho z nejmladších subjektů české politické scény a odpovídaly ideovému programu strany. Další jednání pak proto probíhala  odděleně současně ve třech sekcích. Na programu byly zajímavé příspěvky a prezentace, probíhaly živé diskuse.

První sekce byla zaměřena na Rozvoj pražsko – středočeské aglomerace v oblastech územního plánu, dopravy, životního prostředí a infrastruktury. Všech devět přednášejících z řad zastupitelů HMP i středočeských měst a obcí zvolilo zajímavá témata, jakými jsou stárnutí sídlišť a jejich přeměna, rozvoj letiště, problematika čistíren odpadních vod, silničních okruhů, dopravy a obslužnosti. Hovořilo se o jednotném integrovaném dopravním systému pro Prahu a Středočeský kraj i o zelené politice Středočeského kraje. Jednání řídil František Laudát.

Ve Velkém sále probíhalo jednání druhé sekce pod vedením Heleny Langšádlové. Bylo zaměřeno na Veřejný sektor a veřejnou správu, státní správu, protikorupční opatření a veřejné zakázky. Starostové, místostarostové i zastupitelé hovořili o boji proti korupci a svých konkrétních zkušenostech z komunální praxe, systému veřejných zakázek, průhledné státní správě a její efektivitě. Zdeněk Tůma otevřel téma financí a hospodaření veřejného sektoru.

Třetí sekci se zaměřením na Kulturní dědictví, památky, turismus a propagaci Prahy a Středočeského kraje řídil zastupitel HMP Václav Novotný. Na programu jednání tak byla problematika galerijní a muzejní činnosti, praktické otázky financování památkové péče a grantová politika, péče o církevní památky nebo pověry versus realita v oblasti cestovního ruchu.

Všechna jednání a příspěvky účastníků spojoval společný zájem o zodpovědnou regionální politiku i v období současné zneklidňující společenské situace a snaha nabídnout věcná a účinná řešení. Bylo jasně vidět, že delegáti nejdou cestou nereálných slibů, ale dovedou otevřeně pojmenovávat i nepříjemné problémy a hledat jejich řešení. Nejen proto bude tato nově vzniklá tradice v pořádání programových konferencí pokračovat novými tématy již na podzim.

Tomáš Hudeček
Galerie
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme