Chabr: Zprovoznili jsme další výjezdové středisko pro správu pražských technologií

28. 5. 2020

Městská společnost Technologie hlavního města Prahy (THMP) dnes za účasti primátora hlavního města Prahy Zdeňka Hřiba, radního hlavního města Prahy Jana Chabra a předsedy představenstva THMP Tomáše Jílka slavnostně otevřela nové výjezdové středisko v Praze Michli. Středisko společnosti umožní další zkvalitnění servisu pro občany, zkrácení dojezdových časů k místu závady, ale také dostatečné kapacitní možnosti pro přebírání dalších technologií hlavního města do své správy. THMP se doposud stará o pražské veřejné osvětlení, veřejné a věžní hodiny, osvětlování památek a od letošního roku také o servis a provoz městského kamerového systému, ve kterém je integrováno více než 4 500 bezpečnostních a dopravních kamer. Jedná se již o druhé výjezdové středisko společnosti THMP.

„Strategií města je zbavovat se tzv. vendor lock-inu, což je závislost města na produktech a službách konkrétního typu subjektu zdánlivou nemožností přechodu na jiný typ služby či dodavatele. Právě z tohoto důvodu před dvěma lety vznikla společnost Technologie hlavního města Prahy, které se podařilo pod svá křídla úspěšné převzít správu veřejného osvětlení v Praze. U osvětlení ovšem nezůstalo a nedávno převzali i technickou správu městského kamerového systému a v plánu je i převzetí správy telemetrických jednotek. Důvod je jednoduchý - synergie. Automobil s plošinou a jedna posádka technických pracovníků jsou totiž schopni opravit lampu veřejného osvětlení stejně jako kameru z kamerového systému. Je to levnější a efektivnější,“ vysvětlil radní hl. m. Prahy pro oblast majetku Jan Chabr.

„Naší prioritou je především neustále zlepšovat stav pražských technologií a rychle zachytit případné havarijní stavy. Proto již dva roky budujeme materiální i personální základnu, která nám to umožní,“ uvedl předseda představenstva Tomáš Jílek s tím, že po dvou letech fungování má městská společnost přes dvě stě zaměstnanců.„Otevření nového výjezdového střediska je tedy nezbytným krokem k plnění dalších úkolů, které nám svěřila městská rada,“ dodal Tomáš Jílek.

Nové středisko v Praze Michli disponuje veškerým vybavením pro správu a údržbu městských technologií, tedy nejen veřejného osvětlení. Skladovací prostory, provozní techniku, potřebné parkovací kapacity a v neposlední řadě zázemí pro terénní pracovníky, elektromontéry i specializované techniky využívá i servis úseku Informačních a komunikačních technologií, pod který spadá správa a servis městského kamerového systému. Výhledově je bude využívat i úsek dopravních technologií ve spolupráci s Technickou správou komunikací.

„Dnes jsme udělali další symbolický milník ve vlastní správě této technické infrastruktury. Otevřeli jsme druhé výjezdové středisko servisních vozidel, a to v Ohradní ulici. Díky tomu máme lépe pokrytou Prahu - zkracuje se časový dojezd k poruchám, zvyšujeme prostorovou kapacitu a spoříme přejezdové kilometry,“ uzavřel radní Jan Chabr.

Zdroj: MHMP

Štítky
Osobnosti: Jan Chabr
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme