Chabr: začínáme vybírat plochy pro legální graffiti

4. 11. 2019

Prozatím dvě vhodné plochy v Praze 7 v majetku hlavního města by mohly být využity pro streetartové umění. Jde o vnější zeď objektu v ulici Komunardů ev. č. 46, kde již v minulosti graffiti bylo, a novou tvář by mohla získat také zeď Pražské tržnice.

Budeme určitě hledat dál. Řada technicky vhodných budov spadá pod památkovou ochranu, ale třeba Technická správa komunikací by mohla nabídnout technické stavby typu mostních konstrukcí, protihlukových zdí a podobně,“ říká radní hl. m. Prahy pro oblast majetku Jan Chabr.

V širším hledáčku jsou ještě sloupy pod severní a jižní tribunou Strahovského stadionu. Všechny vhodné plochy by měli nakonec ještě posoudit urbanisté se specializací na veřejný prostor. Radní Chabr tak plánuje oslovit odborníky z Institutu plánování a rozvoje hl. m. Prahy (IPR). K možným plochám by mohly patřit i kolektory, výdechy tunelů či teplárenské stavby.

„To už by ale mělo být předmětem nějaké větší diskuze. Chceme vybrat taková místa, kde si budeme jistí, že se tento druh umění bude hodit a zároveň osloví i samotné tvůrce,“ uzavírá radní Chabr. Seznam všech teoreticky vhodných ploch pro graffiti by chtěla mít Praha vytipovaný do konce roku. Odborná skupina by pak měla vybrat ty nejvhodnější.

„Naše společnost Pražská správa nemovitostí se rozhodla právě v souvislosti s kampaní, kdy jsme v noci z 22. na 23. září umožnili vybraným umělcům pomalovat naše nemovitosti jako upozornění na nedostatek legálních ploch pro streetartové umění, dedikovat ze soukromého majetku novou plochu zděné zídky areálu Koh-i-noor v Kavkazské ulici. V současné době ji upravujeme tak, aby byl povrch vhodný ke kresbě a omítka nepadala. Oslovili jsme také některé neziskové organizace sdružující mladé umělce a obchody s graffiti potřebami pro komunikaci směrem ke komunitě a uměleckým kruhům, které tato oblast tvorby zajímá. Slavnostní otevření plánujeme na druhou půlku listopadu,“ doplňuje Kateřina Jukl, marketingová ředitelka společnosti PSN.

Zdroj: Praha.eu

Štítky
Osobnosti: Jan Chabr
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme