Chabr: uzavřeli jsme dohodu potřebnou k rekonstrukci terasy nad stanicí metra Budějovická

25. 11. 2019

Rada hl. m. Prahy dnes schválila uzavření dohod se všemi vlastníky staveb a pozemků v rozhodném území potřebném k zajištění rekonstrukce terasy nad stanicí metra Budějovická. Podařilo se tak vyřešit několik let trvající majetkoprávní spor a tolik potřebná rekonstrukce může nyní začít.

Je zásadním úspěchem, že se nám po měsících zdlouhavých jednání podařilo vyřešit záležitost, která byla letitou ostudou Prahy. Konečně jsme dotáhli do konce majetkoprávní dohodu k terase na Budějovické, bez níž by nebylo možné začít s opravami,“ uvedl radní pro oblast majetku Jan Chabr.

Mnohostranná dohoda s dalšími vlastníky představuje pro všechny zúčastněné kompromis. Základem je prohlášení všech stran, že terasa patří hlavnímu městu a jeho vlastnictví nebude nikdo zpochybňovat u soudu. Případný spor o vlastnictví by patrně probíhal několik let a blokoval by rekonstrukci terasy. Dohoda na druhé straně zajišťuje její bezplatné užívání veřejností. Dále ošetřuje bezpečnost provozu na terase a pod ní a sousedních přiléhajících objektů. Součástí komplexu ujednání je i spolurozhodování Českou spořitelnou a společností DBK Praha o nadměrné komerční činnosti v prostoru s ohledem na bezpečnost provozu. S ohledem na předpokládané užívání terasy veřejností se zřizuje služebnost bezplatně, neboť jde o veřejný zájem.

Dohoda uzavřená s Českou spořitelnou dále řeší konkrétní způsob provádění rekonstrukce, neboť připravená projektová dokumentace počítá se zásahy do její budovy.

Vít Hofman, tiskový mluvčí Magistrátu hl. m. Prahy

Štítky
Osobnosti: Jan Chabr
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme