Chabr: Schválili jsme založení ústavu Kampus Hybernská

2. 7. 2020

Zastupitelé hl. m. Prahy na čtvrtečním zasedání schválili rozšíření spolupráce na projektu Kampus Hybernská formou založení stejnojmenného zapsaného ústavu. Hlavní město do něj vloží 10 milionů korun. Kampus Hybernská je dlouhodobý úspěšný projekt UK a Magistrátu hlavního města Prahy, který nabízí lidem různé možnosti využití volného času. 

Práce na projektu Kampus Hybernská pokračují již několik let a jedná se o projekt s mezinárodním přesahem. Jeho cílem je vytvoření unikátního společenství vědy, vzdělávání a kulturních aktivit v těsném spojení s transferem technologií. Zároveň bude podepsáno i memorandum upravující spolupráci do dalších let.

„Podpisem memoranda vyjádříme společný záměr dalšího rozvoje společného projektu nazvaného Kampus Hybernská. Důležitým krokem je také založení zapsaného ústavu, tím se prohloubila spolupráce mezi městem a Univerzitou Karlovou a otevřely se další možnosti pro naplňování společné ambice ve vztahu k občanům,“ uvádí radní hl. m. Prahy pro oblast majetku Jan Chabr. 

„Cílem společného projektu Magistrátu hlavního města Prahy a Univerzity Karlovy, při kterém dochází k založení ústavu Kampus Hybernská, je propojit širší veřejnost a pražské kulturní projekty s aktivitami univerzity. Naším společným zájmem je, aby nově založený ústav  fungoval jako kulturní, společenské a vzdělávací centrum. Nově založená instituce, dosud využívaná především filozofickou fakultou, se tak stane místem pro akce nejen Univerzity Karlovy, ale dalších univerzit – VŠUP, VŠE, ČZU, ČVUT a místem, kde se budou setkávat i Pražané,“ říká rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima.

Celý projekt začal v roce 2017 první fází „Hybernská ožívá“, kdy se podařilo postupně oživovat jednotlivé části celého komplexu v Hybernské 4.  Podařilo se zajistit nejen program propojující vědu, vzdělávání a kulturu, ale také jasnou řídící strukturu a funkčnost. Díky tomu počet účastníků na programu Kampusu neustále rostl a s ním i počet velmi kvalitních akcí. Jen v roce 2019 se v Hybernské uskutečnilo přes tisíc akcí, které navštívilo přes 100 tisíc lidí.

V Kampusu se pro naplnění vědeckých, vzdělávacích a kulturních aktivit nacházejí sdílené prostory pro týmové práce, přednáškové místnosti, kreativní ateliér, galerie, prostory pro hudební i filmové akce, čítárna apod. „Pro další rozvoj tohoto projektu bylo nutné vytvořit právní subjekt, který bude schopen zajistit vícezdrojové financování, prohloubení spolupráce a rozšíření aktivit. Založením ústavu pomůžeme zlepšit situaci v Kampusu a zajistíme Pražanům další možnosti pro využití volného času,“ dodává radní Jan Chabr. Hlavní město ústavu poskytne vklad 10 milionů korun.

Zdroj: MHMP

Štítky
Osobnosti: Jan Chabr
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme