Chabr: Praha pořídí nové prvky městského mobiliáře

12. 7. 2021

Rada hl. m. Prahy dnes vzala na vědomí uzavření smlouvy na dodávku nových prvků městského mobiliáře se společností Energovod CZ, a.s., která zvítězila v otevřeném výběrovém řízení vyhlášeným městskou společností Technologie hl. m. Prahy (THMP).  Konkrétně se jedná o dodání nových zastávkových přístřešků, zábradlí a velkokapacitních odpadkových košů, jejichž jejich instalaci a výměnu v ulicích metropole zajistí THMP namísto stávajícího mobiliáře poskytovaného od 90. let soukromou společností. Smlouva vypršela na konci letošního června a hlavní město Praha se rozhodlo ji dále neprodlužovat.

Nové prvky městského mobiliáře budou THMP dodávány od roku 2021 do roku 2023 a celková hodnota dodávky a instalace činí 689 880 800 Kč bez DPH. Smlouvu s dodavatelem uzavírá městská společnost Technologie hlavního města Prahy, která také připravovala výběrové řízení a zajistí kompletní inženýring a instalaci nového mobiliáře vlastními silami. Konkrétní podobu dodávaných prvků určila mezinárodní designerská soutěž v roce 2016.

„Praha musí mít kontrolu nad tzv. městským nábytkem ve svých ulicích. Městská firma Technologie hlavního města Prahy v otevřeném řízení vybrala dodavatele pro nový pražský mobiliář a pokračuje v ukončování problematické smlouvy z 90. let. Výměna starých zastávkových přístřešků začne už letos v listopadu. Dojde i k omezení vizuálního smogu na dalších zařízeních v našich ulicích,“ říká primátor hlavního města Prahy Zdeněk Hřib. 

„Jedná se o dovršení procesu obnovy městského mobiliáře poté, co jsme před dvěma lety stáli před téměř neřešitelným úkolem, jak ze dne na den nahradit všechny zastávky ve městě. Obnova, kterou zajistí městská společnost, bude pozvolná a postupně bude vyměněn kus za kus. Nebude tedy nutné rozkopat celou Prahu a řešit, že by najednou v celé Praze na cestující na zastávkách pršelo nebo na nich nemohli čekat či nastupovat. Město bude mít nadále ve vlastnictví celou síť zastávek a bude jen na něm, jak se bude chovat v rámci jejich obchodního využití,“ uvedl radní pro oblast nakládání s majetkem Jan Chabr. 

„Zastávka veřejné dopravy je důležitým prvkem ve veřejném prostoru, který neodmyslitelně patří k MHD. Ať už se jedná o dopravní stavbu nebo zastávku, vždy musíme myslet na to, aby výsledek vypadal pěkně a zapadal do svého okolí. Jsem rád, že se našla cesta, jak zastávky MHD vybavit moderními přístřešky," říká náměstek pro dopravu Adam Scheinherr.

Podle předsedy představenstva městské společnosti THMP Tomáše Jílka byla veřejná zakázka otevřená pro co nejširší okruh možných dodavatelů, kteří byli navíc osloveni v předběžných tržních konzultacích. „Jen důraz na ekonomickou kvalifikaci jsme zachovali tak, abychom zajistili dodávky v požadovaném množství a čase přiměřeně silným dodavatelem. Uzavřená rámcová smlouva nám umožní postupně odebírat potřebné množství dílů mobiliáře, a to včetně případných rezerv, vlastní instalace a výměna už pak bude v rukách našich pracovníků,“ vysvětlil Tomáš Jílek a doplnil, že smlouva zajistí dodávky přístřešků až po dobu čtyř let a následně odběr náhradních dílů.

Zdroj: MHMP

Štítky
Osobnosti: Jan Chabr
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme