Čestné občanství Prahy 1 obdržel akademický malíř Kristian Kodet

19. 7. 2018

Komunistická totalita ho dvakrát přiměla k odchodu z vlasti, a on se přesto do ní dvakrát vrátil. Jeho díla jsou zastoupena ve sbírkách a galeriích v Bruselu, Paříži, Ženevě, Vídni, Curychu, New Yorku, Torontu, Ottawě, Vancouveru, Winnipegu a díky Ronaldu Reaganovi také v Bílém domě ve Washingtonu. Nyní se Kristian Kodet stal čestným občanem Prahy 1.

„Akademický malíř Kristian Kodet stál vždy na straně demokracie, svobody a lidské důstojnosti a svými občanskými postoji pomáhal návratu demokracie do totalitou zhuntovaného Československa a později České republiky. Městská část Praha 1 si proto velmi cení toho, že je tento syn a vnuk vynikajících sochařů už dlouhá léta jejím občanem, a mně je velkou ctí mu předat Čestné občanství Prahy 1 a zároveň mu upřímně pogratulovat k jeho dnešním kulatým narozeninám,“ prohlásil starosta Prahy 1 Oldřich Lomecký při slavnostním aktu na Staroměstské radnici.

Svoji bohatou uměleckou dráhu zahájil Kristian Kodet na počátku šedesátých let v Městských divadlech pražských jako jevištní výtvarník pod vedením akademického malíře Adolfa Weniga. V roce 1964 odešel studovat královskou Académie des Beaux Arts v Bruselu.

V Bruselu a po návratu z Belgie začal svoji tvorbu vystavovat, zároveň ale po srpnové okupaci Československa odešel do švýcarské Ženevy, kde realizoval hned několik uměleckých projektů, přesto se v roce 1970 vrátil do Prahy.

Podruhé pak emigroval v roce 1979 a tentokrát odjel až do USA. V Americe pokračoval ve své malířské tvorbě a uskutečnil tam i řadu samostatných výstav v New Yorku, ale také v kanadském Torontu, Ottawě, Winnipegu a Vancouveru. Opakovaně vystavoval i ve Vídni.

Po návratu do vlasti po pádu komunismu pak své výstavy uspořádal také v řadě českých a moravských měst. Už pětadvacet let žije na Staroměstském náměstí.

„Věřte, že jsem to nečekal a že jsem velmi dojatý. Moc vám děkuji,“ prohlásil Kristian Kodet, který ve stejný den (17. července) zároveň oslavil svoje sedmdesáté narozeniny, a proto všechny pozval na svoji výstavu, kterou při té příležitosti zahájil v galerii Novoměstské radnice.

Štítky
Osobnosti: Oldřich Lomecký
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme