Čahoj: Ferdinand Peroutka by mohl mít na Praze 5 sochu

2. 3. 2020

Jedna z nejvýznamnější postav české žurnalistiky 20. století a blízký přítel Karla Čapka by mohla  mít sochu či pomník na Praze 5. „Ideální by byla veřejná sbírka s podporou městské části“ říká radní Prahy 5 z TOP 09 Viktor Čahoj.

„Ferdinand Peroutka je symbolem nezávislé české žurnalistiky. Varoval mimo jiné před silným Německem, fašismem a nástupem Hitlera k moci. Proto si pro něj nacisté přišli hned v roce 1939 na Smíchov do domu v ulici Matoušova, kde bydlel a celou válku pak strávil v koncentračním táboře a vězení. Výraznější památku na Praze 5 by si zasloužil“, vysvětluje svůj záměr Viktor Čahoj.

Zastupitelstvo městské části Praha 5  schválilo pro Ferdinanda Peroutku čestné občanství. Na jeho jméno odkazuje i pamětní deska na domě, ve kterém žil a Peroutkova ulice na Malvazinkách. Podle radního Čahoje by se ale mělo udělat více. Aktuálně stále probíhá soudní spor vnučky Ferdinanda Peroutky, Terezie Kaslové o ochranu cti s prezidentem Milošem Zemanem. Ten veřejně prohlásil, že Peroutka ve svém časopise Přítomnost uveřejnil článek s titulkem „Hitler je gentleman“ a že po mnichovské dohodě napsal „Nemůžeme-li zpívat s anděli, musíme výti s vlky“.

„Dnes i díky tomuto soudnímu sporu o ochranu cti je známo, že Zeman se dopustil dvou zásadních lží. Za prvé, že článek o "vytí s vlky" napsal někdo jiný, a za druhé, že článek "Hitler je gentleman", který Zeman prý osobně viděl v časopise Přítomnost na stránce někde vlevo dole, vůbec neexistuje. Myslím, že sochu či památník panu Peroutkovi a jeho rodině dlužíme“, dodává radní Čahoj. 

Jeho iniciativu také podporuje šéfredaktor časopisu Respekt Erik Tabery: „ Již dříve jsem nápad postavit sochu novinářskému velikánovi navrhoval a proto jsem rád, že si tuto ideu vzal za svou pan radní Čahoj.“

Jako nejvhodnější místo pro připomínku českého žurnalisty navrhuje radní Čahoj park Portheimka na Smíchově a vyzývá zastupitele Prahy 5, aby ho v nápadu podpořili. Byla by to podle jeho slov i symbolická facka české malosti, dnes reprezentovaná hlavně Pražským hradem, který se o Peroutkovo jméno stále otírá.

Šárka Kuželová, tisková mluvčí Spojené síly pro Prahu

Štítky
Osobnosti: Viktor Čahoj
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme