Byty se pro Pražany stávají čím dál více cenově nedostupnými

Reakce předsedy klubu zastupitelů TOP 09 a nezávislých Václava Novotného k problematice revitalizace Kafkova domu

28. 6. 2017

V reakci na úterní rozhodnutí Rady hlavního města Prahy ve věci plánované revitalizace Kafkova domu nezbývá než konstatovat, že současné vedení Prahy v čele s primátorkou Adrianou Krnáčovou (ANO) v otázce dostupného bydlení pro Pražany nedělá vůbec nic.  To, že má v Kafově domě vzniknout čtrnáct bytových jednotek a náklady na tuto rekonstrukci se mají vyšplhat na 144 milionů korun, považuji za skandální. Fakticky to totiž znamená, že cena za jednu bytovou jednotku bude odhadem činit 10 milionů korun a navíc není vůbec zřejmé, komu tyto byty budou v budoucnu sloužit a hlavně za jakých podmínek budou pronajaty. Jediné pozitivní na tom je, že by v Kafkově domě mělo současně vzniknout muzeum, které by mělo připomínat Kafkovo dílo a osobnost.

Rád bych paní primátorce a celé radě připomenul programové prohlášení, v němž si dali za cíl podpořit rodiny v nepříznivé sociální situaci formou cílené podpory. Rada současně měla velké ambice zvýšit dostupnost bytů pro sociálně slabé a celkově zlepšit podmínky pro výstavbu sociálních a nájemních bytů. Faktem ale je, že za jejího působení cena bytů v Praze dramaticky vzrostla a byty se pro Pražany stávají čím dál více cenově nedostupnými.

Investice téměř 150 milionů korun do deseti bytových jednotek je opravdu bohulibý záměr, který sociálně slabí spoluobčané jistě ocení. Vedení Prahy svým jednáním dává jasně najevo, že mu je sociální problematika a lidé v nouzi naprosto lhostejní. 

Václav Novotný 

Předseda klubu zastupitelů TOP 09 

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme