Budoucnost pražských věží

22. 1. 2013

Po uplynutí roční výpovědi dané Magistrátem hl. města Prahy skončila dne 21. 1. 2013  firmě M2.c (bývalá ABL) smlouva na pronájem pražských věží. Městský majetek byl předán do správy Muzea hl. m. Prahy, aby po nezbytné očistě a renovaci fungovaly věže nejen pro cizince, ale především pro Pražany jako kvalitní výstavní prostor s originálními exponáty z různých oblastí.  

„Věže bezpochyby patří Praze, a pokud je příspěvková organizace dále pronajímá třetímu subjektu, jak to udělala Pražská informační služba (PIS) před čtyřmi lety, ztrácí svěření majetku smysl. Následnou správu pražských věží Muzeem hl. města Prahy hodnotím jako výrazný krok ke kvalitě. Nebudou zde již expozice replik, jak tomu bylo dosud, ale můžeme se těšit na zajímavé výstavy originálních exponátů“, řekl radní pro kulturu, ing. Václav Novotný (TOP 09).

Smlouva, kterou uzavřela PIS s firmou ABL (nyní M2.c), byla vypovězena loňského roku. Poté co byly kontrolními orgány prověřeny veškeré okolnosti jejího uzavření, bylo zjištěno, že výběrové řízení neproběhlo v souladu se zákonem. 

Všech šest věží, osobně převzatých ředitelkou Muzea hl. m. Prahy, PhDr. Zuzanou Strnadovou, bude třeba očistit, opravit a kompletně vybavit. „Nejprve provedeme nutnou údržbu, která byla v předchozím období prováděna jen sporadicky. Pak budeme věže postupně otvírat a vybavovat stálými expozicemi tak, aby do začátku turistické sezóny byly všechny plně funkční“, dodává Strnadová.

Programu pro veřejnost se od nynějška budou plně věnovat dva muzejní odborníci. Podle koncepce by měl směřovat k tomu, aby do exkluzivních prostor nalákal nejen jednotlivce, ale například celé rodiny i školy.

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme