Bude holešovické výstaviště sloužit hazardu, farmaření či kultuře?

16. 4. 2013

V sobotu 13. dubna se již popáté sešli členové Metropolitní ozvučné desky, poradního orgánu města ve věci rozvoje města.  Hlavním tématem setkání bylo, k jakému účelu by mělo v budoucnu sloužit holešovické Výstaviště Praha a jaké změny čekají Obecně technické požadavky (OTP), tedy soubor stavebních pravidel hlavního města Prahy. Pozvání prvního náměstka primátora Tomáše Hudečka (TOP 09) na setkání tentokrát přijal rekordní počet 62 diskutujících z řad odborníků na urbanismus, architekturu, veřejný prostor, developement a nechyběli ani zástupci občanských sdružení či církve.

První jarní setkání Metropolitní ozvučné desky se zúčastnil také radní pro kulturu Václav Novotný (TOP 09), který přítomné seznámil se záměrem města revitalizovat holešovické výstaviště. Areál s koncem roku 2014 přijde o svého dosavadního správce (společnost Incheba), se kterým se město dohodlo na předčasném ukončení smlouvy. Výstaviště je podle Novotného neefektivně využíváno, nenabízí dostatek aktivit pro Pražany a jeho dřívější chlouby, včetně Křižíkovy fontány či Průmyslového paláce, chátrají. "Z dřívější výkladní skříně Holešovic se nečinností stal prakticky brownfield. Původní smlouva s Inchebou měla platnost do roku 2021, obávám se, že pokud bychom v tomto nepříliš šťastném svazku setrvali až do této doby, neměli bychom již zřejmě co revitalizovat," uvedl v úvodu jednání Novotný, který poté diskutoval u jednoho stolu o možnostech využití areálu například s architektem Josefem Pleskotem, bývalým primátorem Janem Kaslem či zástupcem festivalu reSITE Davidem Kašparem. 

Hlavní třecí plochou debaty bylo, zda areál ponechat uzavřený a využít jej například pro konání větších hudebních či divadelních akcí nebo jej zcela otevřít a dát prostor aktivitám občanských sdružení a živému umění, případně jak obě varianty zkombinovat. Z pléna dokonce zazněly návrhy, aby na Výstavišti vznikla eko-farma s prostorem pro městské zahradničení nebo aby se do areálu přesunul veškerý hazard, včetně heren a kasin. "Ideálně se jeví kombinace sportu, zábavy a relaxace s prostorem pro živou kulturu. Otázku investic či případné otevření areálu musíme ještě prodiskutovat. Jasné ale je, že výstavnictví už výstaviště neuživí. Pro veletrhy a výstavy je daleko vhodnější komplex v Letňanech," dodal Novotný, který si vyslechl i návrh, aby byla část Výstaviště Praha opět připojena k parku Stromovka.

"Jsem rád, že i odborná veřejnost preferuje variantu dát prostor aktivitám zdola než plánovat megalomanská řešení. Dobré řešení totiž automaticky neznamená drahé řešení," uzavírá páté setkání Metropolitní ozvučné desky Hudeček.

Příští setkání členů Metropolitní ozvučné desky se bude konat 22. června 2013.

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme