Adamová (TOP 09): Slibem nezarmoutíš

12. 5. 2016

Na Praze 8 máme zastupitelstvo a tak jsme se ptali, proč se naše městská část stala partnerským městem čtvrti čínského Pekingu. Praha 8 dosud neměla žádné partnerské město. Začíná tedy se vskutku vzdáleným a zřejmě pro některé inspirativním partnerem. Pan místostarosta Fichtner svou návštěvu barvitě popisoval, jak mu soudruhové ukázali školy, podniky, prostě pět dní nabitých pracovními povinnostmi, i fotoalbum přinesl, abychom se snad přesvědčili s kolika soudruhy si potřásl rukou! 

Měla jsem vždycky pocit, že hlavním cílem spolupráce měst by měla být vzájemná výměna zkušeností, ispirace, možnost spolupráce škol a zájmových sdružení. Že by osmičkové děti jezdily na výměnu s čínskými žáčky? Kdo takové finančně náročné cesty zaplatí? Sám pan místostarosta přiznává, že inspirace se v Pekingu pro Prahu 8 moc čekat nedá, dokonce i v článku slibované česko-čínské centrum je prý spíše neurčitý příslib, nic o něm neví, jen mu zřejmě bylo hloupé čínské straně, která jeho cestu za poznáním zaplatila, nic neslíbit. A jak známo - slibem nezarmoutíš. 

Podpora investic a cestovního ruchu zní líbivě, ale spíše než na lokální úrovni ji (zvlášť s tak vzdáleným partnerem) může řešit stát a jím zřizované specializované organizace jako CzechInvest a CzechTourism.

Přijde mi, že na Praze 8 máme mnohem důležitější věci k řešení - třeba nedostatek míst ve školách nebo zfušovanou a Úřadem na ochranu hospodářské soutěže zrušenou zakázku na údržbu zeleně či třeba parkování. A místo toho se podepisuje memorandum, jehož text u článku pro jistotu není zveřejněn. Že se jedná o zemi totalitní, to už je snad jen třešnička na dortu. Ale co, to že z toho občané Prahy 8 nebudou mít nic - výlet do Číny zdarma, to se vám přece nenaskytne jen tak každý den a je třeba toho využít!

K tématu viz Aktuality z městské části Praha 8

Markéta Adamová, poslankyně, místopředsedkyně TOP 09

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme