9. 6. 2011

V posledních několika týdnech se rozproudila debata nad projektem známým jako Galerie Stromovka. Tento projekt je pro občany Prahy 7 známý jen z několika málo grafických vizualizací. Již tento fakt do značné míry poukazuje na jeden z hlavních problémů pro Prahu 7 charakteristických, a sice absenci relevantních informací, které by pomohly k vytvoření poměrně jasného stanoviska k celému projektu. Je nutno říci, že v tomto směru selhala především radnice MČ Praha 7, která rezignovala na roli informátora a komunikátora rozvoje MČ Praha 7.

 

K posouzení tohoto projektu musíme vycházet za současného stavu ze dvou hledisek. Prvním hlediskem je podoba projektu známá široké

veřejnosti, tedy Galerie Stromovka jako obchodně-administrativní centrum. Druhým pak Galerie Stromovka jako jedna ze soutěžních variant budoucího sídla radnice Prahy 7.

V souvislosti s rozdílným druhem projektů je nutné se vyjádřit k oběma variantám individuálně, tím spíše že v souvislosti s druhou variantou, tedy přenesením úřadu do prostor bývalého “trojuhelníku“, se počítá i s přesunem polikliniky ze současných prostor bývalých elektrických podniků.. V jedné budově pak řešíme provoz tří odlišných funkčních celků, a sice komerční zóny, úřadu a polikliniky.

 

Předně než začneme s jednotlivými variantami, je nutné si něco říci o samotném projektu. Pozemek, na jehož místě se plánuje výstavba, je v majetku MČ Praha 7 a je na dobu 70 let pronajat společnosti Holešovický Trojúhelník a.s..Poté co projekt získal územní rozhodnutí byl prodán společnosti Lordship a.s.

 

Varianta obchodně-administrativní centrum se soukromým nájemcem

 

Architektonické řešení plánovaného centra s ohledem na jeho zasazení v dané lokalitě vyvolává vlnu rozporuplných reakcí. S ohledem na dostupné informace se zdá, že stavba nerespektuje okolní charakter zástavby. Bohužel se nelze kvůli nedostatku informací (chybějící projektová dokumentace, pouze pár fotografií bez jakékoli 3D vizualizace) k dané variantě zodpovědně vyjádřit.

Realizace tunelového komplexu Blanka za situace, kdy nebude dokončen Pražský okruh, vyvolává taktéž řadu pochybností, neboťdle známých modelů i oficiální dopravní inženýrské dokumentace tunelového komplexu Blanka na Letné ke zlepšení dopravní situace nedojde. V tomto případě je samozřejmě jakýkoliv nový provoz v parametrech obchodně-administrativní budovy v rozměrech Galerie Stromovka zátěží pro okolní komunikace.

To však neznamená, že samotný pozemek nemá být využit, náš kritický postoj směřuje především ke skutečnosti, že neproběhla architektonická soutěž. Jinými slovy současná podoba Galerie Stromovka byla odpočátku jedinou navrhovanou variantou, Skutečnost že podoba daného objektu neměla protinávrh nebo-li že neprošla architektonickou soutěží zcela jistě nepřispěje k přijetí této stavby na Letné veřejnosti. Je nutné si uvědomit, že rozvoj a výstavba na daném území je předně utvářena pro místní obyvatele a proto je nutné s nimi komunikovat.

 

Další otázkou je samotná koncepce rozvoje na Praze 7. Pokud hovoříme o záměru stavby v rozměrech nám známých z dostupných informací, hovoříme v ten okamžik zároveň i o jiném aspektu a tím je koncepce rozvoje či budoucnosti Letné a Holešovic. V tomto případě je otázkou zda projekt obdobného charakteru na Letné chceme a zda by takováto stavba neměla spíše stát v rozvojové oblasti Bubny-Zátory což  je  jedna z největších rozvojových oblastí Hl města Prahy.

Projekt Galerie Stromovka poukazuje k širšímu problému a tím je absence vize rozvoje Prahy 7 začínající u tak základních otázek jako je existence hypermarketu, charakter a umístnění služeb na MČ. Otázkou pak již není zda hypermarket ano či ne, nýbrž jak komunikací s obyvateli formou veřejné diskuze předcházet jak možnému nepochopení záměrů investorů na jedné stráně tak i na straně druhé záměry v koordinaci s investory korigovat..

 

Varianta obchodně-administrativní se sídlem MČ Praha 7 a poliklinikou

 

Galerie Stromovka je zároveň jednou ze soutěžních variant pro budoucí sídlo úřadu MČ Praha 7. V současnosti probíhá příprava materiálů v komisi pro přesun radnice v rámci níž jsou vyhodnocovány jednotlivé nabídky. Již nyní je zřejmé, že soutěž bude záležet hned na několika parametrech a hlediscích. Mimo nejdůležitější položky, kterou je cena celého projektu, půjde také o stav budovy, prostorové řešení, dopravní dostupnost, parkovací možnosti, atd. V současnosti je předmětem soutěže tzv. kancelářský standard (technické požadavky na budovu radnice MČ Praha 7)S ohledem na výše uvedené bohužel tuto variantu zatím hodnotit nemůžeme.

Za klub zastupitelů TOP09 na Praze 7
Filip Štrobich a Petr Kubíček
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme