V Praze 7 chtějí občané ušetřit referendem půl miliardy

20. 1. 2012

Praha pravděpodobně zažije historicky první místní referendum vyhlášené na celém území městské části. Zástupci občanských sdružení Letná sobě a Praguewatch a opozičních politických stran SZ, TOP 09 a KDU-ČSL se domluvili a společně chtějí místním referendem zabránit koupi předražené radnice. „Praha 7 má 214 úředníků. Koalice ODS a ČSSD chce utratit s DPH a s úroky jednu miliardu korun. To je cca 5 milionů na jednoho úředníka! A za pět milionů korun se v Praze 7 dá koupit stometrový byt,“ kritizuje iniciátor referenda Jan Čižinský (předseda KDU-ČSL) plán starosty Marka Ječménka.

„O tak nákladném projektu by měli rozhodnout občané. Jedná se o největší projekt v historii Prahy 7. Žádná větší transakce tu nikdy nebyla a už nikdy nebude. Každý obyvatel Prahy 7 má podle ODS a ČSSD za novou radnici ze svých daní zaplatit 25 tisíc korun!“ upozorňuje zastupitel Ondřej Mirovský (předseda SZ).

„Je třeba zrušit dosavadní proces výběru radnice, kterému chybí jasná, předem stanovená kriteria výběru. Na miliardovou investici Praha 7 bez masivního předlužení či prodeje posledního zbylého majetku prostě nemá. Navíc rozhodování o stomilionových investicích by jistě slušela větší participace občanů nebo alespoň větší konsensus napříč politickým spektrem. Stávající koalice ODS a ČSSD (14 z 27 zastupitelů) opírající se o jednoho pravomocně odsouzeného zastupitele zatím nastavuje laťku politické kultury na Praze 7 uboze nízko!“ dodává zastupitel Jiří Hejnic (1. místopředseda TOP 09 Praha 7).

„Vybudování nové radnice je unikátní příležitost výrazně zkvalitnit život obyvatel naší městské části. Vzhledem k tomu, že se jedná o rozhodnutí, které náš život ovlivní na desítky let, je nepřijatelné, že nebyla vyhlášena architektonická soutěž, “ říká představitel iniciativy Letná sobě Richard Biegel.

Jakob Hurrle z iniciativy Praguewatch doufá, že snaha o vyhlášení referenda zaktivizuje občany, aby se více starali, co se děje s jejich penězi „Po Praze 7 budou chodit dobrovolníci a sbírat podpisy pod návrh na referendum. To by mělo ukončit apatii a vzbudit v lidech zájem o děni v Praze 7“.

K tomu, aby zastupitelstvo Prahy 7 muselo referendum vyhlásit, musí organizátoři shromáždit 3240 podpisů, což představuje 10% voličů v Praze 7. Cílem referenda je, aby byly celkové výdaje na novou radnici Prahy 7 omezeny částkou 500 milionů korun, aby vyhlášeno regulérní výběrové řízení, aby bylo výsledné řešení ekonomicky přijatelné a dobře dostupné pro občany Prahy 7 a aby byla vyhlášena řádná architektonická soutěž.

„Experti považují půl miliardy za nejvyšší strop hospodárné investice. Na jednoho úředníka by to bylo 2,34 milionu korun“ argumentuje Ari Lieberman (Sdružení pro rozvoj podnikání). Má také obavy, že by následkem vyššího zadlužení radnice došlo ke škrtům v oblasti poskytování služeb seniorům, omezení volnočasových aktivit dětí a mládeže a k utlumení celkového rozvoje Prahy 7.

Každý z 3240 občanů, kteří se podepíší pod návrh na místní referendum, tak podle organizátorů referenda ušetří své městské části 154 000 korun. Referendum je možné podpořit v Muzeu současného umění Dox, v prodejně Ekolo v Bubenské ulici 1 a v kavárně Pod Lipami v Čechově ulici 1. Po Praze 7 budou také chodit dobrovolníci s podpisovými archy.

Další informace: www.referendumpraha7.cz, tel: Jan Čižinský 774 828 345

 

Otázky navržené k rozhodnutí referendem:

1) Souhlasíte s tím, aby celkové náklady na pořízení sídla Úřadu Městské části Praha 7 (včetně případných přidružených organizací nesouvisejících přímo s provozem Úřadu Městské části Praha 7) byly omezeny částkou 500 milionů korun včetně DPH a případných úroků?

2) Jste pro zrušení dosavadního procesu výběru sídla Úřadu Městské části Praha 7 a pro vyhlášení nového výběrového řízení podle zákona o veřejných zakázkách nebo koncesního zákona s preferencí výstavby na vlastním pozemku Městské části Praha 7?

3) Jste pro to, aby byl výběr řešení sídla Úřadu Městské části Praha 7 proveden tak, že hodnotícími kritérii bude zejména ekonomická výhodnost a dopravní dostupnost pro občany MČ Praha 7?

4) Jste pro to, aby byla na architektonické řešení sídla Úřadu Městské části Praha 7 vyhlášena veřejná architektonická soutěž podle pravidel České komory architektů?

 

 

 

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme