TOP09 na Praze 7 přivádí nové lidi do komunální politiky.

15. 9. 2010

Když jsme sestavovali kandidátku pro volby do místního zastupitelstva, padla občas výtka, že v jejím čele není všeobecně známá osobnost, protože bez takové se volby prostě vyhrát nedají. S tímto názorem nesouhlasím. Právě naopak, dovoluji si tvrdit, že kandidátka topky pro sedmičku je v porovnání s ostatními unikátní právě příležitostí zvolit do komunální politiky zcela nové tváře. Jedná se vesměs o naše spoluobčany, kteří doposud politiku sledovali zpovzdálí a nyní se rozhodli věnovat svou energii, své schopnosti a značný díl soukromí, aby pomohli představit politickou alternativu, ve kterou má smysl věřit.

Politické dění, jako soupeření názorů na způsob správy veřejných statků, má v naší zemi vinou mnoha rozličných důvodů poněkud hanlivý nádech. Politici si, až na výjimky, nevedou dobře ve snaze přesvědčit nás o své užitečnosti a mnoho lidí, kteří by za jiných okolností svou aktivní účast v politice zvažovali, je natolik znechuceno, že se o hlasy spoluobčanů neuchází, aby neztratili dobrou pověst. Tak se uzavírá bludný kruh, díky němuž politiku ovládají zájmové skupiny, které nerušeně prosadí své plány a s nimi spjaté kandidáty nejprve v rámci politické strany a následně s trochou štěstí i ve volebním klání. To ještě více znechutí voliče a mezi nimi perspektivní kandidáty (nejen) komunální politiky a tak to jde dokola.

Této situaci se dá předejít jediným způsobem, mnohem čilejší účastí na veřejném životě ze strany občanů, kteří o komunální politiku mají zájem, ale z výše popsaných důvodů se tak doposud neodhodlali učinit. Jen tak dojde k naředění frustrujícího způsobu tuzemské politické praxe, vyznačující se arogancí a selhávající komunikací s voličem, potom co tento již splní svou úlohu a odvolí.

To mě přivádí zpět k TOP 09. Člověk může topku volit z různých důvodů, ale ten nejpádnější je ve složení kandidátky do Zastupitelstva Městské části Praha 7. Mezi prvními deseti, je devět kandidátů (lídra nevyjímaje), kteří nikdy předtím nebyli v jiné politické straně. Znamená to, že si sebou nepřinášejí „závazky“ ani předsudky ze své politické minulosti a budou schopni nahlížet na problémy naší městské části nezaujatě a se snahou o nalezení nejlepšího řešení.

Přidáme-li fakt, že tito lidé dlouhodobě bydlí na Praze 7, získáme nadějnou šanci pro nasátí zcela nových myšlenek a osobností do veřejného života. Jsem si jist, že právě tato nová krev je největší přínos topky ke zlepšení situace na Praze 7.

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme