Rozhovor s kandidáty TOP 09 do zastupitelstva pro Prahu 7

Proč? Co? Jak? Kdo? Kde? Kdy?

21. 9. 2010

Proč jste se rozhodl vstoupit do politiky v barvách TOP 09?

JH: Do minulého roku jsem byl politikou spíše znechucen a nabídka „zavedených“ stran byla spíše přehlídkou jednoho velkého rozporu mezi slovy a činy. Se vstupem TOP09 na scénu pod vedením K. Schwarzenberka jsem se rozhodl podpořit určitou naději na změnu, kterou už naše politika léta postrádá…

RL: Pravicový pohled pro řešení běžných problémů života je mi blízký. Pravicová rétorika ODS je však jedna věc a reálné skutky věc druhá. Vznik TOP 09 bylo pro mne výzvou a současně příležitostí jak realizovat představy v reálném životě.

Co se vám líbí/nelíbí na fungování P7 v minulém období?

JH:V minulém volebním období jsem na P7 postrádal otevřenou komunikaci radnice s občany…například zamýšlený projekt stěhování radnice do „Argentinské hvězdy“ připomínal spíše hru na tichou poštu a přitom hrozilo a možná ještě hrozí, že za tento projekt Praha 7 utratí řádově miliardy korun, které pak těžko budeme shánět do tolik potřebných oblastí, jako je podpora školství, kultury a celkového zlepšení života nás obyvatel P7.

RL: Nelíbí se mi malá efektivita a malá transparentnost v rozhodování stávajícího úřadu. Myšlenka informačních center je dobrá, leč nedotažená, stále musíme s většinou agenty na úřad. Rádi bychom proto v příštím volebním období více agendy přesunuli blíže občanům a současně zeštíhlili úřad na „Kapitána Jaroše“. Finance nabyté z privatizace bytů se rok od roku rozpouští ve ztrátových rozpočtech. Tento trend bychom chtěli v nadcházejícím období zvrátit.

Co byste rádi změnili na Praze 7 po komunálních volbách?

JH: Chtěl bych se zaměřit na zvýšení kapacity MŠ na P7, která utrpěla například po laxním přístupu radnice ve věci MŠ U Průhonu, kde se ze dne na den rodiče s dětmi nedostali do své oblíbené školky.

FŠ: Praha 7 jako snad jediná městská čtvrť v blízkosti centra zatím neprošla tak radikální proměnou, jako např. lokalita Anděl na Praze 5.

Jsme v samé blízkosti centra s dobrou dopravní obslužností, relaxačními zónami v podobě dvou velkých parků. Zejména v oblasti Holešovic se pak nalézá mnoho míst vhodných pro novou výstavbu. Jsme v situaci, kdy se Praha 7 v horizontu 4-8 let pravděpodobně do značné míry změní. Naším prvořadým úkolem bude, aby tyto případné změny respektovaly současný charakter Prahy 7 a potřeby našich občanů.  Předpokladem je otevřená, věcná a intenzivní komunikace úřadu s občany. Rád bych přispěl k vytvoření jasné koncepce rozvoje Prahy 7, která by napomohla transparentní komunikaci s potenciálními investory a která by současně byla čitelná a prospěšná pro naše spoluobčany.

Můžete být konkrétnější?

FŠ: Příkladem doposud chybějící koncepce budiž omezené propojení dolních Holešovic a Letné jak pro motoristy, tak pro cyklisty a pěší. Když to trošku přeženu, tak se dá oblast Argentinské ulice a prostor Bubny-Zátory snadno přirovnat k „Berlínské zdi“. Svým způsobem mělo toto rozdělení obdobné důsledky pro odlišný historický vývoj Letné a dolních Holešovic. Chceme, aby budoucí koncepce rozvoje tohoto území lepší propojení Holešovic a Letné respektovala.

JH: Další naše téma je revitalizace vnitrobloků. Rádi bychom napomohli jejich obnově tak, aby je obyvatelé MČ rádi využívali pro relaxaci i  jako bezpečný prostor pro volnočasové aktivity svých dětí.

RL: V oblasti kultury je předmětem k diskusi KD Vltavská. Ve stávající době a podobě je toto zařízení ve ztrátě a přitom nabídka kulturních akcí není natolik atraktivní, abychom mohli vydané prostředky považovat za účelné. V příštím volebním období proto zvážíme změnu ve vedení této příspěvkové organizace nebo smysl jejího dalšího financování v kontextu kulturní nabídky v rámci celé Prahy.

EW: V oblasti sociální politiky nepovažuji za šťastný současný systém jednoletých grantů. Myslím si, že většina projektů v této sféře je během na delší trať a krátkodobé granty a dotace v důsledku znejisťují a zdražují takové projekty. Vyberme pár opravdu dobrých projektů v sociální oblasti a ty rozvíjejme dlouhodobě. Důsledně prověřujme kvalitu služeb poskytovaných za obecní prostředky.

V oblasti zdravotní si kladu otázku, je-li opravdu tak nezbytné, aby Praha 7 byla provozovatelem zdravotnického zařízení. Je to unikátní situace ze dvou důvodů. Za prvé, nevím o jiné městské části, která by něco podobného musela dělat a je mi divné, že by situace Prahy 7 byla tak odlišná. Za druhé, neznám ve svém okolí ambulantní zařízení (s výjimkou právě SAZu), které by jeho vlastník musel dotovat.

Přestaňme dotovat  zdravotnické zařízení, když to ostatní umí bez dotací a po celé Praze 7 je hustá síť zdravotnických služeb. Ty peníze, jedná se ročně o několik miliónů, se nám mohou hodit právě k cílené podpoře dobrých sociálních projektů.

Věříme, že se nám podaří prosadit otevřenější spolupráci s občany P7 a svou práci jsme odhodlání vykonávat v duchu fair play tak, abychom se nemuseli stydět ucházet se o hlasy našich sousedů i na konci příštího volebního období.

Krásný podzim Vám přejí kandidádi TOP 09 pro P7

Otázky kandidátům TOP09 pro Prahu 7 pokládal Stanislav Vlček

Galerie
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme