Proč je důležité hrát fér

Většina z nás v poslední době zaregistrovala opětovný nárůst mediálního tlaku.

Z té či oné strany se na Vás usmívá kdejaký kandidát a slibuje a slibuje. Ano spějeme do finále volebního „super roku“. Máme tak jedinečnou šanci něco změnit a prokázat, že jsme se po 20 letech vydali tím správným směrem. Vraťme se, však k našemu tématu, volební kampani.

Základem každé volební kampaně je program, který postuluje vizi a cíle politických stran. Málo z nás má čas a chuť číst tyto mnohostránkové elaboráty a proto jsou zpravidla zkráceny do krátkých zvučných, úderných a vše shrnujících hesel.

Je to standardní postup, který má voliče zaujmout a přimět k podpoře té které strany. Tato hesla s větší či menší úspěšností plní svůj stanovený cíl. Vzpomeňme tak na Standovo Myslím to upřímně, či heslo o ODS Pravá volba a nebo Jiní o lidech, my s lidmi tentokrát z luhů a hájů KSČM.

Ať už si o těch to heslech myslíme co chceme mají do jisté míry unikátní vypovídající hodnotu, která je dána jejich logickou snahou uchopit odraz celé společnosti (politické kultury rovněž) a jejich současných témat. Zejména pak mnohé vypovídají o stavu samotné strany.

Stanovení takovéhoto hesla je tedy velmi důležité a o lecčem svědčí, heslo Zdeňka Tůmy a TOP09 v Praze je: „Praha může být fér, víc než si myslíte“. O čem toto heslo svědčí co si každý z nás pod ním představí? Pokud to vezmeme pozpátku, od zde výše uvedených dvou aspektů výpovědní hodnoty hesel,  tak ukazuje na záměr jež se váže k samotným kořenům založení naší strany. Tím byla snaha vytvořit politickou alternativu a to nejen pro pravicového voliče, ale obecně pro celou společnost. Protože, řekněme si to na rovinu: nehraje se tu fér a dvakrát to platí především o Praze. Být fér má tedy svojí logiku a je to úderné-výstižné a přesné, v podstatě celý program TOP09 by se tak dal zkrátit na toto heslo a nemuseli bychom nic víc již psát. Od férových podmínek se odvíjí v podstatě vše, možnost férového startu a jednání je ustavující princip, který pomůže vytvořit hotové jedince a rovného čestného a tedy férového občan. Více férových jedinců rovná se pak následně i férovější společnost.

Ale pozor, zásah do ustavených zásad férového tedy rovného přístupu v rámci demokratického procesu ohrožuje samotnou demokracii. Ptáte se, že by po 20letech byla ohrožená demokracie v naší zemi? Posuďte sami, co je jedním z hlavních principů demokracie? Možnost svobodného výběru tedy volby, každý z nás má právo svobodně se rozhodnout co si koupí, kam pojede na dovolenou, atd., ale hlavně a především koho bude volit, komu svěří svojí důvěru, komu deleguje svůj hlas v parlamentních, senátních, ale i komunálních volbách. Možná si řeknete, že jste nezaznamenali žádné reálné ohrožení či snad dokonce odebrání těchto práv. Chyba. Již samotné krácení těchto práv je nebezpečné. Když vám někdo dá vybrat mezi dvěma jablky pravděpodobně se rozhodnete jednodušeji a rychleji, než když daný výběr vzroste o 2-3 či snad 4. Nicméně volba volených zástupců není věcí jednoduchou a ani by jí být neměla, je to naše právo, je to naše výsada, je to věc zodpovědnosti.

Když Vám z oněch řekněme 6 jablek, které splňují do té doby standardní parametry jakosti a rozšiřují paletu možných alternativ někdo vezme třeba dvě s poukazem na zjednodušení volby, tak mu rozhodně nejde o Vaši volbu. Určitě tedy ne tak, jak svůj krok obhajuje, protože krátí naše práva a snižuje naší zodpovědnost.  Pokud s něčím takovým přijde někdo, kdo předkládá k výběru jedno ze svých vlastních jablek, tak je to průšvih. To se opravdu děje minulý vítěz naší soutěže o jablko roku respektive roků hned čtyř, který spravuje současný magistrát s pohodlnou většinou nejenže zvýšil volební kvórum do zastupitelstva hl. města Prahy z pěti na deset procent potřebných hlasů, ale již podruhé zasáhl do územního členění volebních obvodů. Zatímco minule je sjednotil, letos je opět rozdělil na sedm, marně hledajíc formu, která by jeho červivé a narychlo natřené jablko pomohla zvýhodnit ve férové politické soutěži.

Tímto krokem ohrozil nejen menší strany mezi nimiž především mluvme o Straně zelených, jejíž existence má nejen v Praze smysl, ale především snížil možnost koaličních alternativ pro nás, TOP09, kteří budeme hledat nečervivého spojence.

Proto, pokud vám jde o férové a rovné podmínky v dalších čtyřech letech, pamatujte na to, kdo vám je zkrátil. Ten kdo hraje nefér poslední čtyři roky a krátí naše práva , by za to měl ve volbách dostat pořádně za uši.

Filip Štrobich

TOP09, Praha 7

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme