Hejnic: Program psaný s voliči a realita rok po volbách…

13. 9. 2011

12. 9. 2011 proběhlo 4. jednání zastupitelstva. Na programu bylo více jak 40 bodů, z nichž komentář si zasluhují minimálně následující:

-  A  otázka nového sídla radnice MČ P7 (bod 8 Návrh na posouzení snížení počtu nabídek…na základě doporučení Pracovní skupiny…, č. 169 – obnášející licitaci v řádech přes ¾ MILIARDY Kč bez DPH !!!)

-  B  otázka návrhu projednání petice ke „Galerii Stromovka“ (bod 6, č. 149)

-  C  návrh na zařazení investiční akce „projektová dokumentace na rozšíření penzionu Supraphon“ včetně zajištění rozpočtového kratí (bod 21, č. 142)

-  D  návrh na převod vlastnictví bytové jednotky č. 928/13 … ve prospěch zkušeného zastupitele Miroslava Fabiána (bod 26, č. 153).

…a nyní slibované postřehy:

D –  Projednávání  jednotlivých bodů předcházela žádost zastupitelů TOP09 na zařazení INFORMACE o výzvě k rezignaci toho času pravomocně odsouzeného M. Fabiána na zastupitelský mandát a k odstoupení tohoto zastupitele z výborů a redakční rady Hobuletu. Zařazení této informace bylo hlasy zastupitelů ODS a ČSSD nepodpořeno. Následně stejní zastupitelé podpořili v bodě 26 převod vlastnictví bytové jednotky č. 928/13 ve prospěch Miroslava Fabiána. Je to zajímavý vzkaz voličům ODS a ČSSD a obdivuhodné nastavení laťky v politické kultuře. Zatímco na západ od našich hranic je běžné, že při pouhém podezření o spáchání trestného činu poslanec / zastupitel sám rezignuje, v zeměpisných šířkách MČ P7 je situace odlišná. Pravomocně odsouzený zastupitel setrvá a jeho kolegové se výzvou odmítají zabývat a poté ho ještě „odmění“ výhodnou privatizací bytu, neboť o křehkou většinu čtrnácti hlasů koalice ODS – ČSSD je třeba důkladně pečovat. Navíc výzvu opozičních zastupitelů k odstoupení starosta komentuje dramatickým proslovem o nechutné honbě na čarodějnice. Inu politická kultura jak víno!!!

C -  Velmi pikantní nádech má i koaliční prohlasování návrhu – záměru zajistit projektovou dokumentaci a následně rozšiřovat penzion Supraphon v Krkonoších v řádech milionů korun. Rozšiřování penzionu o „velnes“ do kterého rozhodně nejezdí žáci škol z Prahy 7, jak bylo při jeho předražené koupi deklarováno, je fantastickou zprávu pro všechny učitele, žáky i jejich rodiče na P7, jejichž školy jsou dlouhodobě podfinancovány. V návaznosti na zakoupení Superba pro potřeby MČ je to další důležitý střípek v plnění volebních programů ODS a ČSSD. Budeme se těšit na obsáhlá zdůvodnění kolegů z ČSSD v nejbližším Hobuletu. Pikantní na hlasování je též skutečnost, že tento milionový záměr podpořil i pan zastupitel Večeřa, který je tradičním verbálním bojovníkem za vyšší příspěvky do školství a za odmítání jakékoli horské chaty v řežii P7. Tento zastupitel – chudák malá - se buď uklepl, a nebo si placený post uvolněného zastupitele holt musí  „ODPRACOVAT“ – kteréžto slovo často a významně zaznívá z úst pana slovutného starosty Ječménka.

B -  V otázce návrhu projednání petice ke „Galerii Stromovka“ jest jiskérka naděje, kdy Rada se snad již konečně odhodlá k jednání s dlouhodobým pronajimatelem pozemku. Leč podpora neuvolněných opozičních zastupitelů, kteří přezkoumávají nejen smlouvu a její možnost vypovězení, ale i veškeré smluvní dodatky, se odehrává v rovině: „Chcete všechny relevantní smlouvy? Tak si požádejte na úřadě. Do třiceti dnů se vám jistě dostane odpovědi. Vskutku vstřícné gesto neuvolněným zastupitelům!

A  -  Pravděpodobně vrcholem jednání celého programu byla otázka nového sídla radnice MČ P7.

Otázka generačního zadlužení či nezadlužení naší MČ v řádech stovek milionů korun!!!

V této věci zastupitelé za TOP 09 připravili věcnými argumenty podložený protinávrh, který požaduje při výběru nového sídla radnice:

-          Stanovit skutečnou potřebu velikosti kancelářských prostor nové radnice

-          zvážit i možnost dlouhodobého pronájmu nebo výstavby na pozemku svěřeném či úprav nemovitostí městskou částí doposud vlastněných

-          stanovit předem jasná kriteria výběru nového sídla radnice a další logické kroky

Výsledek jednání? Tento propracovaný návrh s obsáhlou a přehledně strukturovanou důvodovou zprávou byl koalicí ODS ČSSD smeten ze stolu. Nebyl akceptován ani v zásadě rozumný požadavek SZ na ponechání budovy Elektrických podniků v dalším kole výběru, přestože celková cena této nemovitosti přepočtená na 1 m2 vychází na necelých 30tis. Kč, zatímco konkurenční nabídky vycházejí na 53tis. Kč na 1 m2 a výše!!!

Místo toho koalice ODS ČSSD odhlasovala zúžení výběru na Argentinskou Hvězdu – budova B a Merkurii. Obě tyto nemovitosti přitom odporují požadavku občanů vyplývajícího z loňského průzkumu, ve kterém se jednoznačně vyslovili pro zachování stávajícího, dobře dostupného, sídla radnice (budova Elektrických podniků by tomuto požadavku vycházela jistě nejlépe vstříc). Těžko říci, zda se jedná o plnění programu psaného s voliči nebo o jejich totální ignorování necelý rok po volbách. Jisté je, že pokud se o toto téma občanská společnost na Praze 7 nezačne intenzivněji zabývat, reálně hrozí nevratné zadlužení nás i našich dětí v řádech stovek milionů korun!

Jiří Hejnic
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme