Hejnic: Postřehy ze zastupitelstva MČ Praha 7 ze dne 28.2.2011

Komentář zastupitele za TOP 09 na Praze 7

16. 3. 2011

Zastupitelstvo MČ P7 se na své řádné zasedání sešlo v 15h, aby mj. projednalo a schválilo rozpočet na rok 2011, znovu zvolilo a dovolilo přísedící k Obvodnímu soudu pro Prahu 7, schválilo Jednací řád a plán práce Výboru pro výchovu a vzdělávání, projednalo informace o činnosti Rady, informaci o činnosti pracovní skupiny k dořešení stávající prostorové situace Úřadu MČ P7, informaci o transformaci Sedmé ubytovací z s.r.o. na a.s., informaci o situaci ve sportovní hale BC Sparta na Letné, návrh na schválení nové koncepce časopisu Hobulet a další body programu.

Návrhy TOP 09 na doplnění Programu o body týkající se Haly BC Sparta, časopisu Hobulet a návrhu na omezení případného zadlužení MČ byly na počátku jednání hlasy koalice obratem zamítnuty.

Jednání se vzhledem k programu a bohaté diskusi nakonec protáhlo do první hodiny následujícího dne. Přestože mnohé doplňující návrhy ze stran opozice byly v souladu s proklamovanými záměry předkladatelů, ani jeden z těchto návrhů nenašel u koaličních zastupitelů ODS a ČSSD odezvu a výsledek lze shrnout jednoduchým závěrem: Veškeré návrhy ODS a ČSSD prošly beze změny a žádný návrh opozice neprošel, krom návrhu zastupitelky Moučkové za KSČM, který se týkal koncepce Hobuletu a volně navazoval na původní návrh SZ a následnou diskusi.

Překvapivé bylo i stažení návrhu na schválení Jednacího řádu Výboru pro výchovu a vzdělávání a neschválení jeho plánu práce na rok 2011. Návrh vehementně kritizoval zejména radní Štěpán za ČSSD, ačkoli se jednání výboru osobně účastnil a na tomto výboru žádné náměty ani připomínky nevznesl. Navíc oba předkládané materiály schvalovali na jednání Výboru i zástupci koaličních stran ODS a ČSSD.

Nejčastějšími připomínkami k předloženému rozpočtu byla témata Přístavby MŠ Kostelní v Letenských sadech, nákladná revitalizace parku na Ortenově náměstí a takřka až symbolická diskuse k položce nákupu nového osobního auta za cca 900tis. Kč. Po bohaté diskusi rozpočet prošel.

Poměrně dlouhá byla též diskuse k časopisu Hubulet, kdy původní návrh SZ byl relativizován panem starostou, aby pak ani jeho operativně přepracovaná podoba z Návrhu na Informaci neprošla. Všichni se shodovali na potřebě nové koncepce, zadávacích podmínek a výběrovém řízení na dodavatele, což velmi dobře koresponduje s původním do programu schůze nezařazeným návrhem TOP09 na vytvoření pracovní skupiny k tomuto tématu. Úspěch nakonec slavil návrh zastupitelky Moučkové, ve kterém se praví, že pracovní návrh koncepce vznikne do příštího jednání zastupitelstva a koncepce bude schválena na červnovém zastupitelstvu.

Zajímavé protinávrhy opozice padaly i k procesu transformace Sedmé ubytovací z s.r.o. na akciovou společnost. Oko odborníkovo rozzáří zejména úsměvná argumentace v důvodové zprávě (položky 13). Méně úsměvná je pak skutečnost, že při hlasování protinávrhu opozice o zákazu veřejného úpisu akcií se k této myšlence nepřidal nikdo z koaličních zastupitelů, ačkoli v předchozí diskusi vystupovali a hovořili ve stejném smyslu – tedy že Sedmou ubytovací MČ P7 nikdy neprodá a to ani její podíl.

Zajímavým momentem bylo též jednomyslné schválení záměru finančně podpořit digitalizaci projekce v kině OKO, přičemž tento požadavek opozice o zařazení do rozpočtu byl koalicí zamítnut.

Inu jak naznačil starosta Ječmének během kuloárních jednání: Jak se to popustí, tak se to rozběhne a není k zastavení (ve smyslu pozměňujících návrhů). S ohledem na délku jednání je to na jednu stranu pochopitelné, na druhou stranu demokratická diskuse pláče a občas se dosti rychle mění v zákopovou válku a to snad ještě rychleji než by si rozumný člověk přál.

Jiří Hejnic
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme