× Pohněme s tím. Společně!

Odpovědně hospodařit je víc, než si myslíte

25. 9. 2010

Žádná rodina si nemůže dovolit dlouhodobě utrácet víc peněz, než kolik jich vydělá. To by mělo tím spíš platit pro obec, která hospodaří s veřejnými prostředky. Nemůžeme naše děti nezodpovědně zadlužovat, nutit je doplácet na naši rozmařilost a podvazovat tak budoucí hospodářský růst.

Radnice Prahy 6 přitom jen v letošním roce počítá s rozpočtovým schodkem ve výši 741 101 000 Kč, tj. bezmála  ¾ miliardy korun. Takové obří schodky v minulosti byly, a dodnes alespoň částečně jsou, kryty z prodeje majetku městské části, především z prodeje bytů. Byty jsou ale téměř rozprodány a nezodpovědné rozhazování peněz už brzy nebude z čeho krýt.

Chceme na radnici přinést rozpočtovou odpovědnost a rozumnou hospodárnost ve výdajích. Musí skončit drahé rekonstrukce parků, které byly rekonstruovány před pár lety, stejně jako podobně nesmyslné celkové rekonstrukce chodníků v místech, kde brzy po nich opakovaně a skoro nepřetržitě dochází k dalším výkopovým pracem. Takových příkladů je mnoho. Všechny prověříme a do budoucna takové vyhazování peněz z oken radnice nedovolíme. Ušetřit je možné jak na provozu radnice, tak na vnějších platbách a veřejných zakázkách.

Předražené nákupy, např. 7 kopírek po 300 tisících Kč, 50 notebooků, každý za cca 40 000,- korun apod., musí také přestat.

Prověříme a na nezbytnou míru omezíme všechny běžné i neběžné výdaje městské části. Úspory může přinést i rozdělení nadměrných zakázek do menších celků. Při zvýšení počtu uchazečů o tyto zakázky se vlivem konkurence jejich cena jistě sníží.

Stejně je třeba prověřit hospodaření dceřiné společnosti SNEO a.s. i dalších společností s majetkovou účastí radnice.

Rozmařilé utrácení veřejných peněz a žití z podstaty musí skončit.

Ing. Ivan Mašek

Volby: