25. 9. 2010

Žádná rodina si nemůže dovolit dlouhodobě utrácet víc peněz, než kolik jich vydělá. To by mělo tím spíš platit pro obec, která hospodaří s veřejnými prostředky. Nemůžeme naše děti nezodpovědně zadlužovat, nutit je doplácet na naši rozmařilost a podvazovat tak budoucí hospodářský růst.

Radnice Prahy 6 přitom jen v letošním roce počítá s rozpočtovým schodkem ve výši 741 101 000 Kč, tj. bezmála  ¾ miliardy korun. Takové obří schodky v minulosti byly, a dodnes alespoň částečně jsou, kryty z prodeje majetku městské části, především z prodeje bytů. Byty jsou ale téměř rozprodány a nezodpovědné rozhazování peněz už brzy nebude z čeho krýt.

Chceme na radnici přinést rozpočtovou odpovědnost a rozumnou hospodárnost ve výdajích. Musí skončit drahé rekonstrukce parků, které byly rekonstruovány před pár lety, stejně jako podobně nesmyslné celkové rekonstrukce chodníků v místech, kde brzy po nich opakovaně a skoro nepřetržitě dochází k dalším výkopovým pracem. Takových příkladů je mnoho. Všechny prověříme a do budoucna takové vyhazování peněz z oken radnice nedovolíme. Ušetřit je možné jak na provozu radnice, tak na vnějších platbách a veřejných zakázkách.

Předražené nákupy, např. 7 kopírek po 300 tisících Kč, 50 notebooků, každý za cca 40 000,- korun apod., musí také přestat.

Prověříme a na nezbytnou míru omezíme všechny běžné i neběžné výdaje městské části. Úspory může přinést i rozdělení nadměrných zakázek do menších celků. Při zvýšení počtu uchazečů o tyto zakázky se vlivem konkurence jejich cena jistě sníží.

Stejně je třeba prověřit hospodaření dceřiné společnosti SNEO a.s. i dalších společností s majetkovou účastí radnice.

Rozmařilé utrácení veřejných peněz a žití z podstaty musí skončit.

Ing. Ivan Mašek
Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme