× Staňte se našimi členy!

99. výročí vzniku samostatného Československa

30. 10. 2017

Vážený pane velvyslanče, vážený pane senátore, vážený pane ministře, vážená paní primátorko, vážený pane generále, vážený pane plukovníku, paní starostko, vážení dámy a pánové.

Dovolte mi vás všechny zde srdečně přivítat na tradičním setkání, které Praha 6 pořádá k oslavě výročí vzniku samostatné a demokratické Československé republiky.

Státu, který dnes už neexistuje, ale přesto stále žije. Žije ve dvou demokratických republikách, které mají každá své vlastní problémy, ale tolik jich mají společných; každá prožívá své vlastní radosti, ale přitom téměř všechny spolu sdílí - že se až nabízí paralela rodinná. V Češích a Slovácích i nadále žije Československo, jejich matka a otec zároveň. Dostali jsme společnou výchovu, prošli si krizí i odlukou, abychom se k sobě vrátili, a prožili společně krásný život. A i když jsme se nakonec přeci jen v dobrém rozešli, zůstali jsme si nablízku i nadále a jsou z nás skvělí přátelé. Každý jiný. Ale přitom skoro na vlas stejní. Jeden rád vzpomíná na svoji slavnou a velkou minulost, protože se dosud nedokázal vyrovnat se svými dějinnými pády a pouští se do různých pokusů o normální život, aby dokola opakoval stejné chyby. Rád se nechá ošálit různými šarlatány, ale zatím se vždy dokázal z každé krize nakonec dostat. Tím dokazuje svoji houževnatost a lví sílu. Ten druhý má hrdosti na rozdávání. Je horlivý a temperamentní, je odbojný. Je plný života a síly, která ho neopustila celá staletí. Hoří v něm vatra, která vydává hromové dunění, která jen tak neuhasne. Umíme si jeden z druhého dělat legraci i na sebe žárlit. Ale nikdy jsme neměli potřebu se spolu bít. Jeden za druhého ano, ale jeden s druhým ne. A já si troufám říct, že je to proto, že v nás obou žije jeden duch a jedny ideály. Jsou to ideály Masarykovsko – Benešovsko – Štefánikovské, které přečkaly půl století totality a přežily nespočet pokusů o jejich likvidaci. Jsou to ideály společného života národů v demokratické společnosti postavené na pevných kořenech vzešlých z myšlenek Dobrovského a Štúra, Palackého a Kollára a opírající se o principy jako je vláda práva, tolerance, svoboda jednotlivce a respekt a úcta jednoho k druhému.

Dnes je v kurzu říkat, že demokracie je ohrožena. Ať to je anebo není pravda, demokracie má jednu skvělou vlastnost – dokázala už přežít ledasco a je neuvěřitelně vytrvalá. Živí ji totiž víra, že i když se může zdát, že vše bylo již ztraceno, bude určitě zase jednou dobře. Lidé jsou tvorové chybující, ale učenliví. A říká se také, že opakování je matka moudrosti. Opakováním stejných chyb se učíme, časem zmoudříme a ty stejné chyby přestaneme dál a dál opakovat. Je třeba ale v těchto myšlenkách vychovávat i naše děti, protože ideály Tomáše Masaryka, Edvarda Beneše a Milana Rastislava Štefánika jsou rodinné dědictví, o které by nebylo radno přijít. Poslední jmenovaný velmi dobře věděl, že "Zvíťazíme, ak budeme my Česi a Slováci, vždycky po boku. Keď sa podarí niekomu nás rozdvojiť, potom bude s nami zle. V jednote je sila. Prvou zásadou nášho boja je jednota a svornosť. To si, bratia, pamätajme." Zvítězíme, protože se opíráme o ideály, které historie potvrdila jako správné. Zvítězíme, protože jsme vytrvalí, houževnatí a pracovití. Zvítězíme, protože se nenecháme o své ideály připravit. A protože se učíme ze svých chyb. Češi najdou svůj domov a Slováci naplno ožijú.

Na záver, vážený pán veľvyslanec, aj vám ostatným tu v sále, ktorý ste Slováci, by so chcel z celého srdca poďakovať, že spoločne s vami môžeme celému svetu dokazovať, že mnoho storočné priateľské, férové, a vel’a l’udí hovorí aj bratské susedstvo a spolužitie dvoch štátov, je možné. Vďaka vám môžeme my dvaja a my všetci tu naozaj celému svetu ísť príkladom. Ísť príkladom v tom, že svet má a môže fungovať ako rodina. A som veľmi rád, že vďaka vám môžem ja povedať, že mám dvoch nádherných synov. Lebo keby nebolo Slovenska a Slovákov, nespoznal by som ich mamu. Vážený pan veľvyslanec, blahoželám vám i nám k deväťdesiatym narodeninám Československej Republiky a jej detí, Slovenskej republiky a Českej republiky.

Osobnosti:
Ondřej Kolář