TOP09 chce změnit volební pravidla na Praze 3

5. 2. 2014

TOP09 chce dát stejnou šanci velkým i malým stranám, pokusí se změnit volební pravidla na Praze 3
Praha, 5. 2. 2014


Starostka MČ Praha 3 Ing. Vladislava Hujová společně s dalšími zastupiteli  z TOP09 chce  prosadit, aby Praha 3 v následujících komunálních volbách byla zastoupena pouze jedním volebním obvodem namísto předchozích čtyř. Snaží se tak zvrátit důsledky stávajícího, velmi kritizovaného a účelově zřízeného systému, který výrazně znevýhodňuje malé politické strany. TOP09 na Praze 3 tak podobně jako v případě zveřejňování všech smluv na internetu mění zaběhnuté pořádky a pokračuje tím v pozitivních změnách.

V komunálních volbách má rozdělení městské části do více menších volebních obvodů zásadní význam. Praha 3 je na základě rozhodnutí bývalých zastupitelů z ODS rozdělena na čtyři volební obvody, zatímco například Praha 1 má volební obvod pouze jeden. V praxi to znamená, že politické strany kandidující na Praze 3 měly hned čtyři různé kandidátky, pro každý volební obvod jednu. Ačkoliv se to může zdát jako nepodstatný detail, hraje v konečném výsledku velmi důležitou roli. Nárok na mandát v zastupitelstvu totiž vyplývá z výsledků jednotlivých volebních obvodů, a tak když menší politická strana v každém z volebních obvodů získá podporu pro 1,5 zastupitele, nezíská mandát pro šest, ale pouze pro čtyři zastupitele a zbylá „mrtvá“ procenta jsou vlastně ku prospěchu vítězům voleb.

Komunální volby v roce 2010 vyvolaly velkou vlnu diskuzí ještě před samotným začátkem volební kampaně. Stejně jako na Praze 3, radní z ODS připravili změnu rozdělení také hlavního města Prahy na více volebních obvodů. Z původních pěti zvažovaných variant nakonec zvítězilo rozdrobení Prahy na sedm volebních obvodů namísto původního jednoho a volby 63 magistrátních zastupitelů namísto 70. Následným přepočítáním voličských hlasů na mandáty tak některé strany na mandát nedosáhly, ačkoliv překonaly pětiprocentní uzavírací klauzuli.  K tomu, aby politická strana získala mandát v zastupitelstvu, potřebuje totiž dosáhnout tzv. přirozeného prahu. Ten se díky  rozdělení na více obvodů v posledních magistrátních volbách pohyboval nad sedmi procenty z celkového počtu odevzdaných hlasů.
Komunální volby pro následující období se konají již tento rok, a vzhledem k tomu, že zastupitelé schvalují pravidla voleb pro každé období zvlášť, bude TOP09 v nejbližší době v zastupitelstvu usilovat o schválení změny pravidel tak, aby  Praha 3 dala všem politickým stranám, velkým i malým, rovnocennou příležitost.

TOP09 Praha 3
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme