Žižkovská radnice chce přispět na další ohrožené objekty.

5. 5. 2011

Z fondu obnovy a rozvoje městské části Praha 3 by měly být poskytnuty dary na opravu významné sakrální památky, ale i na rekonstrukci topení sokolské tělocvičny. Rozhodla o tom na svém zasedání rada městské části a doporučila zastupitelstvo schválení darů v celkové výši 1 milion korun. 700 000 korun pro tělovýchovnou jednotu Sokol Žižkov I a 300 000 korun na rekonstrukci sociálního zázemí v kostele Nejsvětějšího Srdce Páně.

 

Budova Sokola na Koněvově ulici  byla postavena v roce 1898, v roce 1933 byla dokončena i přístavba s reliéfy Jaroslava Plichty. Ovšem tělocvičná jednota Sokol Žižkov má ještě delší historii - byla založena už roku 1872.

V současnosti jsou v žižkovské sokolovně čtyři tělocvičny, posilovna, klubovny a sauna. Využívají je oddíly sokolské všestrannosti, basketbalu, kulturistiky, stolního tenisu, skoků na trampolíně a volejbalu. Stávající kotelna na pevná paliva již nedokázala tělocvičny v zimních měsících vytopit tak, aby je bylo možné využívat. Celková  rekonstrukce otopného systému si vyžádá více než 8 milionů korun.

„Městská část si váží činnosti sokolů, kteří nabízejí občanům Prahy 3  možnost sportovního vyžití, a to nejen výkonnostním sportovcům, ale  i rodičům s dětmi a seniorům. Tuto organizaci  podporujeme dlouhodobě, od roku 2004 přispěla žižkovská radnic Sokolu Žižkov I. na stavební opravy celkem více než 2 miliony korun, například v loňském roce to bylo  80 000 korun na opravu uliční fasády,“ uvedl k daru místostarosta Tomáš Kalousek do jehož gesce patří i ochrana památek .

Finanční podpora směřuje i do největšího a nejznámějšího kostela Prahy 3 – Nejsvětějšího Srdce Páně na náměstí Jiřího z Poděbrad. Díky darům městské části byly opraveny zdi a podlahy, kanalizace a praskliny ve věži. V letošním roce se s přispěním městské části chystá oprava sociálního vybavení.

„Jsme si vědomi mezinárodního významu této sakrální stavby, která se právem uchází o zápis na listinu UNESCO.  Městská část se podle svých možností  podílí na  nutných opravách  tohoto jedinečného architektonického skvostu,“ dodal místostarosta Kalousek.

Cílem fondu je  přispět k obnově bytových domů na území městské části, a to jak dary tak především bezúročnými půjčkami, které jsou určeny především bytovým družstvům a společenstvím vlastníků. Městská část na nich každoročně rozdělí okolo osmi milionů korun. Radní městské části tak na svém posledním srpnovém zasedání doporučili zastupitelstvu ke schválení také půlmilionovou bezúročnou půjčku pro bytové družstvo Kouřimská 16 na zateplení fasády a výměnu oken.

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme