Unikátní český vynález, který testuje i Pentagon, pomáhá mapovat Prahu 3

5. 12. 2011

Systém AgentFly pro řízení a plánování provozu bezpilotních leteckých prostředků byl vyvinut v Centru agentních technologií Českého vysokého učení technického v Praze ve spolupráci s americkými obrannými složkami. Systém nyní testuje pro své využití i americký Úřad pro civilní letectví (FAA), své využití však pravděpodobně najde i v Praze 3 při snímkování lokalit pro potřeby územních a stavebních řízení.

Malý bezpilotní stroj s integrovaným digitálním fotoaparátem se počátkem listopadu objevil nad náměstím Jiřího z Poděbrad. Během svých prvních letů v Praze 3 pořídil „inteligentní vrtulníček“ snímky tohoto vinohradského náměstí pro potřeby jeho další regenerace. A právě nad stanovený cíl je stroj naváděn pomocí unikátního systému AgentFly. Vedle vojenského a civilního letectva tak plánovací algoritmy z dílny českých kybernetiků, které vážně zaujali i americké úřady, asi naleznou uplatnění i při práci pro městskou část.

„Městská část, náš stavební úřad i odbor územního rozvoje potřebuje při řadě příležitostí ze vzduchu zmapovat řadu lokalit, ať už se jedná o regeneraci některého území, územní plánování nebo třeba jen o posouzení žádosti o nástavbu na domě, kdy potřebujeme zjistit, zda stavba nenaruší výškovou hladinu v místě. A bezpilotní stroj řízený systémem AgentFly se zdá být pro to ideálním prostředkem. Je výrazně levnější ve srovnání s tradičním leteckým průzkumem, navíc může nad Prahou do letových výšek, kam běžné pilotní dopravní prostředky

Je proto pravděpodobné, že malý bezpilotní vrtulníček s digitálním fotoaparátem, který je naváděn pomocí unikátního vynálezu pražských univerzitních vědců, uvidí občané Prahy 3 v budoucnosti častěji. Při jeho premiéře v Praze 3 jej navíc bedlivě pozoroval také major Ing. Luboš Pelikán z pražské dopravní policie. Právě dopravní složky Policie ČR by totiž rády „inteligentní vrtulníček“ nasadily na dokumentování vážných dopravních nehod a jiných závažných mimořádných situacích v dopravě.

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme