22. 5. 2012

Slavnostní koncert při příležitosti 131. výročí povýšení Žižkova na město symbolicky uvedla 22. května starostka městské části Praha 3 Vladislava Hujová a spoluorganizátor akce farář kostela sv. Prokopa Miloš Szabo.

Při té příležitosti zazněly skladby v podání Sukova komorního orchestru. Návštěvníci si tak mohli vychutnat v čistě sakrálním prostředí skladby z období klasicismu nebo romantismu. Hned na úvod zazněla Meditace na staročeský chorál Svatý Václave od Josefa Suka, aby připravila půdu pro Haydnův Koncert G dur pro housle a smyčcový orchestr nebo mistrně zvládnutou Serenádu E dur pro smyčcový orchestr od Antonína Dvořáka.

Poznávacím znamením orchestru je absence dirigenta, místo něhož vystupuje umělecký vedoucí a sólista Martin Kos. Sukův komorní orchestr těží z tradice české hudební kultury 19. století a i tento večer byl jasnou demonstrací tradice, jež se dědí až do dnešního tisíciletí.

Slavnostního koncertu se zúčastnili také velvyslankyně slovinské republiky Smiljana Knez, místostarosta Jiří Matušek, radní Barbora Hanychová a zastupitelka Jaroslava Suková.

 

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme